Način pripreme
Aktivirajte kvasac u malo toplog mleka sa šećerom i malo brašna. Prosejte brašno, umutite jaja, odvajajući jedno žumance za mazanje.
Dodajte kiselo mleko i ostatak svežeg mleka. Dobro zamesite elastično testo koje ostavljate pokriveno da naraste.
Isecite viršle na lente ili na 4 dela po dužini. Neke od parčića oštricom noža isecite i uvijte u krug.
Od testa razvijte koru i isecite na trake, uvijte oko kružića viršli, može i sa dve lente. Druge oblike možete sami da napravite kako se vama sviđa.
Ja oblikujem veoma lako, razvijajući malu elipsastu koru, koju sa strane isečem na trake, stavljam viršlu po sredini i upletem trake. Neke možete da zavijete i sa strane, iako je upleteno.
Ostavite ih da narastu i na oble viršle stavite po sredini parče kačkavalja. Namažite umućenim žumancem, pospite susamom i pecite na 180 stepeni dok ne porumeni.