Način pripreme
Izaberite zrele kajsije, operite ih dobro, otklonite koštice i isecite na male parčiće. Stavite isečeno voće u šerpu i pospite ravnomerno šećerom, ostavite tako pokriveno s poklopcem tokom jedne noći.
Sledećeg dana stavite šerpu na umerenu vatru i dodajte sok od limuna sa prstohvatom soli i mešajte dok se šećer potpuno ne rastvori.
Tokom kuvanja skidajte povremeno penu koja se formirala po površini.
Da li je džem gotovo proverite tako što ćete na hladan tanjir iz zamrzivača kanuti nekoliko kapljica - ne treba da se razliva.
Malo pre nego što sklonite šerpu s vatre, stavite štapić cimeta i vanile, dobro promešajte.
Sipajte džem u suve i blago zagrejane tegle, zatvorite odmah poklopcima i okrenite teglice poklopcem na dole, uvijte debelim ćebetom dok se potpuno ne ohlade.
Garantujem za uspešno zatvorene tegle.