Način pripreme
1. Pripremamo hlepčiće za burgere tako što aktiviramo kvasac u prethodno ugrejanom svežem mleku sa kašičicom šećera.
2. Prosevamo brašno u posudu, pravimo udubljenje u koje sipamo maslinovo ulje, polovinu soli, kvasac i razbijemo jedno jaje, plus belance drugog. Žumance odvajamo za premazivanje kora.
3. Zamesimo testo, prebacujemo ga na brašnom posudu radnu površinu i radimo sa njim dok ne dobijemo glatko i elastično testo (bar 7-8 minuta). U procesu mešenja dodajemo po malo preostale soli. Udaramo testo o radnu površinu 50 pita da bi se gluten još bolje aktivirao.
4. Oblikujemo loptu i namažemo maslinovim uljem. Ostavljamo na toplom da nadođe 30-40 minuta.
5. Ponovo kratko premesimo i podelimo na 6 jednakih delova - loptice od po 95 g približno. Svaku oblukujemo na okruglu piticu i stavljamo na razmaku u pleh, obložen papirom za pečenje. Nadolazi još jenom 30-40 minuta, ali obavezno na toplom.
6. Ugrevamo rernu na 200 stepeni - gornji i donji grejač bez ventilatora. Namažemo površinu hlepčića žumancem, umućenim sa vodom i solju. Dobro je da namažete silikonskom četkicom, nemojte da pritiskate da ne bi pale. Posipamo susamom.
7. Stavljamo u toplu rernu i odmah smanjujemo na 180 stepeni. Pečemo 25 minuta i kad izvadimo sačekamo 1-2 minuta i prebacujemo hlepčiće na rešetku da se ohlade.
8. Za to vreme pomešamo mleveno meso sa muskantim oraščićem, biberom, belim lukom u prahu i solju. Nemojte štedeti muskantni oraščić, on je osnovni začin za naše meso i daje mu odličnu aromu. Oblikujte 6 ravnih pljeskavica, debljine oko jedan santimetar.
9. Luk isecite na polumesec, paradajz na krugoce, a krastavce na tanke trakice. Kačkavalj izrendamo, a parmezan sečemo na tanke ljuspice.
10 .Luk pečemol u tiganju sa nekoliko kapljica masti, dok ne dobije tamnoznatnu boju. U isti tiganj stavljamo još malo masti i ravnomerno pečemo meso sa obe strane.
11. Prepolovimo hlepčiće i poređamo nadev, ređamo luk, paradajz, krastavce, ljuspice parmezana, meso i kačkavalj. Po želji stavljamo po jedno jaje na oko u svaki burger. Obožavaoci soseva mogu dodati kečap, majonez, sos od belog luka ili barbikju sos.
Prijatno!