Način pripreme
Za ove ukusne i aromatične hlepčiće od maslina umesite testo od navedenih namirnica, prethodno rastvorite kvasac i šećer u blago zagrejanom svežem mleku.
Dodajte 2-3 kašike brašna, promešajte i pokrijte posudu peškirom. Ostavite da odstoji 10-15 minuta dok se na površini ne formiraju mehurići. Ovo je znak da se kvasac aktivirao.
Prosejte obe vrste brašna u posudu i dodajte so. Promešajte i formirajte udubljenje.
Napravite hlepčiće i samo od belog brašna.
U brašno dodajte mešavinu kvasca i maslinovog ulja i umesite meko testo koje se ne lepi.
Gotovo testo za hlepčiće oblikujte u kuglu i stavite u posudu pokrivenu prozirnom folijom.
Sačekajte oko 30 minuta dok se testo ne udvostruči.
Za to vreme pripremite nadev za hlepčiće.
Sitno iseckajte peršun i masline, a beli luk izgnječite.
U meki maslac dodajte sve sastojke za punjenje i dobro promešajte.
Čim testo naraste, podelite ga na 10 jednakih delova.
Svaki od njih razvijte oklagijom na pobrašnjenoj podlozi u tanku koru prečnika oko 15 cm.
Stavite kašiku fila i ravnomerno rasporedite po celoj površini.
Zatim urolajte i uštinite krajeve da maslac ne iscuri prilikom pečenja.
Hlepčiće poređati na pleh obložen papirom za pečenje na rastojanju jedan od drugog i oštrim nožem napraviti duboki rez po dužini.
Pokrijte pleh folijom da testo naraste oko 20 minuta.
Potom hlepčiće možete posuti sa malo brašna ili premazati umućenim žumancetom pomešanim sa malo vode.
Ja sam ih posula brašnom.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite hlepčiće oko 25 minuta, dok ne budu gotovi.
Dobijaju se veoma ukusni hlepčići sa maslinama sa aromom maslaca i belog luka.
Neka vam bude slatko i ukusno sa ovim hlepčićima sa maslinama.