Način pripreme
1. Pripremite nadev tako što iseckate luk i sveže paprike na kockice. Pržite u ugrejanom ulju na umerenoj vatri oko 5-7 minuta.
2. Isecite kupus sitno i stavite i njega, ne cedite ga. Sipajte oko 250 ml vode ili rasola, i ostavite da se dinsta dok ne ispari tečnost, nakon toga dodajte pirinač, prethodno opran od skroba. Pržite ga dva minuta i sipamo još 250-300 ml vode, poklopite i ostavite da upije tečnost iz pirinča oko 7-8 minuta.
3. Čim ostane na masti (gledajte ga da ne zagori po dnu), probajte da li su kupus i pirinač omekšali - ne treba da budu potpuno gotovi, ali ne i previše tvrdi, zato, ako je potrebno dodajte još malo tečnosti, i sačekajte da ispari.
4. Dodajte mleveno meso, začine, izmrvljenu suvu papriku i još malo vode (100 ml), mešajte dok se ne izdrobi i skinite sa vatre. Nadev za kupusnik je gotov.
5. Razvucite kore za pitu. One ne moraju biti najfinije. Ravnomerno rasporedite nadev i uvijte dve po dve. Svaki rolat uvijte i poređajte u okrugao pleh u oblik puža (uvijena pita).
6. Dobro umutite sastojke za preliv, njime obilno premažite pitu, a ostatako odozgo ravnomerno prelijte. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne dobije zlatnu boju.
Prijatno!