Način pripreme
1. Rastvorite kvasac u mlakom mleku sa kašičicom šećera. Pokrijte i ostavite na toplom 8-10 minuta.
2. Prosejte brašno i napravite udubljenje u sredini. U njega sipajte umućeno jaje, so, kiselo mleko, kvasac i polovinu masti. Počnite da mesite testo, postepeno dodajte i preostalu mast. Lepo umesite, radite bar 10 minuta sa testom - ono bude veoma prijatno i ne lepi se, ali ako se kod vas lepi, sipajte još malo brašna na radnu površinu.
3. Ostavite na toplom da se udrvostruči, oko 1 sat. Kad bude gotovo, pripremite nade. Lagano umutite jaje i belance, dodajte mleko i mrvljeni sir.
4. Podelite testo na 6-7 jednakih delova. Pogačice oblikujte po vašem ukusu, ili kako vam je najlaške, stavite nadev u sredini u oblikujte lopte ili razvucite kore i uvijte u oblik puža. Ako izaberete poslednju varijantu, nemojte da pravite kore mnogo fine, zato što je testo krehko i može se rascepiti i nadev će izaći.
5. Poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje ili namazan, i ostavite oko 30 minuta da nadođu na toplom, nakon toga namažite žumancem, umućenim sa mlekom, i pospite susamom.
6. Stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni, bez ventilatora - pecite 15-18 minuta i smanjite na 180 stepeni još 15 minuta. Vreme pečenja zavisi od veličine i debljine pogačice, tako da je dobro da ih posmatrate.
Gotove, mekane pogačice možete servirati tople ili hladne.