Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Pogačice sa sirom»Pogačice sa sirom i susamom

Pogačice sa sirom i susamom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pogačice sa sirom i susamom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Tople, tople iz rerne su najukusnije, znate, zar ne"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 500 g
  • sveže mleko - 140 ml
  • kiselo mleko - 3 supene kašike, pune
  • kvasac - 16 g, svež
  • jaja - 1 komad
  • svinjska mast - 125 ml, rastopljena
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • za nadev
  • jaja - 1 komad
  • belance - 1 komad
  • sir - 200 g
  • ceđeno kiselo mleko - 1 - 2 supene kašike
  • za premazivanje
  • žumance - 1 komad
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac u mlakom mleku sa kašičicom šećera. Pokrijte i ostavite na toplom 8-10 minuta.

2. Prosejte brašno i napravite udubljenje u sredini. U njega sipajte umućeno jaje, so, kiselo mleko, kvasac i polovinu masti. Počnite da mesite testo, postepeno dodajte i preostalu mast. Lepo umesite, radite bar 10 minuta sa testom - ono bude veoma prijatno i ne lepi se, ali ako se kod vas lepi, sipajte još malo brašna na radnu površinu.

3. Ostavite na toplom da se udrvostruči, oko 1 sat. Kad bude gotovo, pripremite nade. Lagano umutite jaje i belance, dodajte mleko i mrvljeni sir.

4. Podelite testo na 6-7 jednakih delova. Pogačice oblikujte po vašem ukusu, ili kako vam je najlaške, stavite nadev u sredini u oblikujte lopte ili razvucite kore i uvijte u oblik puža. Ako izaberete poslednju varijantu, nemojte da pravite kore mnogo fine, zato što je testo krehko i može se rascepiti i nadev će izaći.

5. Poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje ili namazan, i ostavite oko 30 minuta da nadođu na toplom, nakon toga namažite žumancem, umućenim sa mlekom, i pospite susamom.

6. Stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni, bez ventilatora - pecite 15-18 minuta i smanjite na 180 stepeni još 15 minuta. Vreme pečenja zavisi od veličine i debljine pogačice, tako da je dobro da ih posmatrate.

Gotove, mekane pogačice možete servirati tople ili hladne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: