Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Integralni hleb»Integralni hleb od spelte

Integralni hleb od spelte

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Integralni hleb od spelte
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Idealan hleb za zdrave sendviče, prepečene kriške i supice"

Potrebni sastojci

  • brašno od spelte - 400 g
  • belo brašno - 100 g + za posipanje i dodatno mešenje
  • voda - 350 ml
  • ulje - 2 kašike (ili maslinovo ulje)
  • so - 1 i 1/2 kašičica
  • šećer - 1 kašika
  • kvasac - 20 g, živ, svež
* merne jedinice

Način pripreme

Voda se zagreva do 37 stepeni i u njoj se rastvaraju šećer i kvasac. Sipa se belo brašno i meša se u kašu.

Ovaj kvas se ostavlja da naraste 15 minuta pokrivena krpom.

U posudu ili direktno na radnu površinu se sipa na gomilicu integralno brašno od spelte sa solju i u sredini se pravi rupa/udubljenje.

U nju se sipa ulje i prethodno spremljena smesa.

Zagrebe se brašno i malo po malo se celo usvaja. Zamesi se glatko testo, a sa njim se radi bar 10 minuta i ako se lepi posipa se još brašna ili se ruke mažu uljem.

Testo se podeli na dva dela i svaki se oformi u izduženi hlepčić koji se stavlja u dve pravougaone posude za kolač. Pravi se izduženi razrez ne mnogo dubok i po želji se posipa brašno.

Hlebovi se pokrivaju i ostavljaju da narastu oko sat i po.

Integralni hlebovi se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta i nakon toga se rerna smanjuje na 180 stepeni na još 20-25 minuta ili dok korica ne bude tvrda i pri lupkanju pušta šuplji zvuk.

Kada su gotovi, hlebovi se ohlade na rešetki. Idelani su za zdrave sendviče, prepečene kriške, supe.

Integralni hleb od spelte je sjajan!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: