Način pripreme
Voda se zagreva do 37 stepeni i u njoj se rastvaraju šećer i kvasac. Sipa se belo brašno i meša se u kašu.
Ovaj kvas se ostavlja da naraste 15 minuta pokrivena krpom.
U posudu ili direktno na radnu površinu se sipa na gomilicu integralno brašno od spelte sa solju i u sredini se pravi rupa/udubljenje.
U nju se sipa ulje i prethodno spremljena smesa.
Zagrebe se brašno i malo po malo se celo usvaja. Zamesi se glatko testo, a sa njim se radi bar 10 minuta i ako se lepi posipa se još brašna ili se ruke mažu uljem.
Testo se podeli na dva dela i svaki se oformi u izduženi hlepčić koji se stavlja u dve pravougaone posude za kolač. Pravi se izduženi razrez ne mnogo dubok i po želji se posipa brašno.
Hlebovi se pokrivaju i ostavljaju da narastu oko sat i po.
Integralni hlebovi se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta i nakon toga se rerna smanjuje na 180 stepeni na još 20-25 minuta ili dok korica ne bude tvrda i pri lupkanju pušta šuplji zvuk.
Kada su gotovi, hlebovi se ohlade na rešetki. Idelani su za zdrave sendviče, prepečene kriške, supe.
Integralni hleb od spelte je sjajan!