Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Pirinač u rerni»Pileći bataci sa pirinčem, prazilukom i ruzmarinom

Pileći bataci sa pirinčem, prazilukom i ruzmarinom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pileći bataci sa pirinčem, prazilukom i ruzmarinom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Jednostavna piletina sa pirinčem, ali ipak je neverovatno ukusna"

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - 3 - 4 komada
  • ruzmarin - 3 - 4 kašike, suv ili svež
  • pirinač - 300 g
  • luk - 1 glavica (srednja)
  • praziluk - 1 struk, beli deo
  • so - po ukusu
  • mirođija - 1 kašika, suva
  • ulje - 100 ml
  • biber - po ukusu
  • Za bujon
  • praziluk - 1 struk
  • celer - 2 struka
  • šargarepa - 2 - 3 komada
  • luk - 1 glavica
  • korijander - 1 šaka, listovi
  • ulje - 3 - 4 kašike
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. U veliku šerpu stavite pileće batake - očišćene i oprane zajedno sa povrćem za bujon - šargarepom i lukom i prazilukom, oljuštenim i prepolovljenim, celerom - na krupne parčiće, listovima korijandera - celim, neseckanim. Dodajte ulje i malo soli i prekrijte obilnom količinom vode. Kuvajte oko 30 minuta.

2. Za to vreme isecite na sitno drugu glavicu luka i praziluk (zeleni deo od njega takođe možete da dodate u bujon). Propržite ih dok ne bude gotovo u ulju i sipajte i pirinač da se zaprži na kratko uz njih, dok ne postane kristalan (dobro je da ga prethodno operete od skroba).

3. Izvadite skuvane batake i procedite bujon odmeravajući meru pirinča i 3 mere bujona. Zagrejte rernu na 195 stepeni.

4. Prebacite pirinač u posudu za pečenje i nalijte u njega aromatični bujon. Začinite biberom, solju i mirođijom i promešajte. Rasporedite batake u posudu i pospite ruzmarinom. Preko svakog od njih možete da stavite i parčence maslaca. Stavite u već zagrejanu rernu i kuvajte dok ne uvri voda i pirinač ne nabubri - oko 20-25 minuta.

5. Gotovo jelo izvadite i prekrijte čistom krpom da se izdinsta 10 minuta i servirajte.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: