Način pripreme
1. U veliku šerpu stavite pileće batake - očišćene i oprane zajedno sa povrćem za bujon - šargarepom i lukom i prazilukom, oljuštenim i prepolovljenim, celerom - na krupne parčiće, listovima korijandera - celim, neseckanim. Dodajte ulje i malo soli i prekrijte obilnom količinom vode. Kuvajte oko 30 minuta.
2. Za to vreme isecite na sitno drugu glavicu luka i praziluk (zeleni deo od njega takođe možete da dodate u bujon). Propržite ih dok ne bude gotovo u ulju i sipajte i pirinač da se zaprži na kratko uz njih, dok ne postane kristalan (dobro je da ga prethodno operete od skroba).
3. Izvadite skuvane batake i procedite bujon odmeravajući meru pirinča i 3 mere bujona. Zagrejte rernu na 195 stepeni.
4. Prebacite pirinač u posudu za pečenje i nalijte u njega aromatični bujon. Začinite biberom, solju i mirođijom i promešajte. Rasporedite batake u posudu i pospite ruzmarinom. Preko svakog od njih možete da stavite i parčence maslaca. Stavite u već zagrejanu rernu i kuvajte dok ne uvri voda i pirinač ne nabubri - oko 20-25 minuta.
5. Gotovo jelo izvadite i prekrijte čistom krpom da se izdinsta 10 minuta i servirajte.
Prijatno!