Patatas Bravas

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Patatas Bravas
Fotografije: marcheva14
8 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
2
"Patatas bravas ili u prevodu - najjači krompir koji možete da probate sa prijateljima"

Potrebni sastojci

  • krompir - 1 kg
  • maslinovo ulje - oko 3 - 4 prsta, za prženje
  • so
  • SOS
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • luk - 1 komad, star, mala glavica
  • aleva paprika - 1 1/2 kašičice, slatka
  • ljuta aleva paprika - 1/4 kašičice
  • beli biber - 1/2 kašičice
  • brašno - 2 supene kašike
  • pileći bujon - 400 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. Počnite sa pripremom sosa. Luk isecite na sitne kockice. Ugrejte maslinovo ulje u većem i dubljem tiganju, dodajte luk, pržite dok ne dobije zlatnu boju. Posolite. Dodajte beli biber, alevu papriku i ljutu alevu papriku, i brzo mešajte oko 20 sekundi, dodajte brašno i energično mešajte. Kutlačom dodajte od bujona, mešajte žicom i kuvajte oko 8-10 minuta. Skinite sa vatre i po izboru možete pasirati. Ostavite sa strane.

2. Krompir oljuštite i isecite na kriške srednje veličine. Prelijte hladnom vodom.

3. U veliku, duboku šerpu sipajte vodu i so, i ostavite da provri. Stavite krompir da se kuva tačno 6 minuta. Uključite tajmer za vreme. Izvadite i ocedite. Stavite u posudu, obloženu ubrusom da upije vlagu.

4. U duboku šerpu sipajte veliku količinu masti, ugrejte je na umerenoj temperaturi i dodajte Krompir u dve porcije, da se ne zalepe jedan za drugi. Važno je da ima više masti, ba bi bilo efikasno prženje. Od mogućih devet stepeni na ringli, u početku pecite na petom lli šestom stepenu, a pred kraj pečenja temperaturu malo podignite. Pržite dok ne dobiju zlatnu koricu. Izvadite rešetkastom kašikom na ubrus, uprkos tome što uopšte nema masti. Posolite ih. Na isti način pripremite i preostali krompir.

Servirajte tople, obilno prelivene sosom.

Napomena: Predlog za španski prženi krompir sa sosom kao predjelo, ali i za laganu večeru sa dodatkom halumi sira na gril tiganju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: