Način pripreme
Pečurke pažljivo očistite suvom krpom ili salvetom, nemojte ih oštetiti. Nemojte prati vodom. One su kultivisane i rastu na drvenim trupcimal, zbog toga su čiste.
Odvojite koren. Isecite na kriške oko 5 mm i pržite u ugrejanom maslacu, često mešajući.
Čim dobiju zlatnu boju skinite sa vatre i dodajte pera mladog luka. Servirajte tople.
Sveže šitaki pečurke se mogu kupti u prodavnici. Osnovno se konzumiraju u Japanu i Kini.
Šitake se takođe nazivaju i imperatorska pečurka, zato što se ova pečurka u drevnim vremenima pripremala za imperatorsku porodicu.
Ona je simbol zdravlja i dugovečnosti, sadrži mnogo minerala i vitamina. U prošlosti je bila divlja, ali danas je kultivisana.
Odlikuje se drugačijim mirisom i mašću i neverovatno su ukusne. Uvek se pripremaju samo sa maslacem.