Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Teletina»Faširane šnicle»Pohovana šnicla od telećeg filea sa sosom od pečuraka

Pohovana šnicla od telećeg filea sa sosom od pečuraka

ažurirano:
Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5321563k
Pohovana šnicla od telećeg filea sa sosom od pečuraka
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
5
"Teletina koja se topi u ustima - ni manje ni više."

Potrebni sastojci

  • teleći file - 500 g
  • jaja - 5 komada
  • brašno - 1 šolja, kukuruzno
  • prezle - 2 šolje, od starog hleba
  • pivo - 5 supenuh kašika
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • maslac - 60 g
  • so
  • biber - po ukusu
  • mast - za prženje
  • susam - 100 g
  • limun - 1/2 kore od lmuna
  • sos od pečuraka
  • braon šampinjoni - 500 g
  • beli luk - 2 čena
  • maslac - 70 g
  • bujon od pečuraka - 1 1/2 šolje
  • za bujon od pečuraka
  • majčina dušica
  • so
  • biber
  • sirće - 4 kapljice
  • crno vino - 1 šolja, suvo
  • kukuruzni skrob - 4 supene kašike
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Meso isečemo na porcije, očistimo od žilica. Ako su filei kupljeni gotovi, stavljamo ih u streč fojiju /čuva meso od pucanja/ i lupamo drvenim čekićem. Pravimo elipsast oblik i napravimo brazde oštrim nožem, da izbegnemo deformaciju mesa za vreme toplotne obrade. Začinimo ih solju i biberom.

Za pripremu smese za pohovanje je potrebno da odvojimo žumanca od belanaca. Uz pomoć štapnog miksera umutimo žumanca sa prstohvatom soli, brašnom, praškom za pecivo i pivom. Dodajemo belanca umućena na sneg. U smesu za pohovanje dodajemo i malo bibera.

Za prezle volim ukus sveže samlevenih mrvica stare zemičke, bageta ili suvog hleba. U mrvice dodajte šaku semena susama i izrendanu koru od limuna. Susam daje lepu hrskavost, a miris citrusa dopunjava kvalitetan ukus pohovanog filea.

Pripremamo tri tanjira sa smesama za pohovanje. U prvu sa brašnom uvaljamo file, nakon toga pažljivo istresemo.

Drugi tanjir je sa mekanom smesom. Potapamo file, nakon toga ga uvaljamo u aromatične domaće prezle.

U tiganju je mast već ugrejana. Pržimo filee sa obe strane. Izvadimo ih obavezno na ubrus, da se ocedi višak masti. Možemo ih staviti u rernu na 50 stepeni da bi bili topli prilikom serviranja.

Pečurke očistimo suvom četkom. Ne peremo ih vodom da ne upiju previše tečnosti.

Stavljamo na kratko u vrelu vodu /2 šolje/ u koju smo stavili 1-2 struka majčine dušice, so, nekoliko zrna bibera i prstohvat limunske kiseline ili 3-4 kapi sirćeta.

Blanširamo pečurke oko 10 minuta. Ocedimo ih i kad se ohlade sečemo na kriške.

Sačuvamo bujon iz kuvanja, procedimo 1 1/2 šolju od njega. U tiganju sa rastopljenim maslacem stavljamo oceđene pečurke, cele čenove belog luka, dinstamo 3-4 minuta. Dodajemo bujon od pečuraka i ostavljamo da se krčka dok tečnost na pola ne ispari. Posolimo ako je potrebno.

Deglaziramo crnim vinom. Kad alkohol ispari, u malo hladne vode rastvaramo kukuruzno brašno. Njime zgusnemo sos.

Serviramo pohovani teleći file topao, ukrašen sosom od pečuraka i kriškom limuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: