Način pripreme
1. Svinjske ribiće iz frižidera i natrljajte polovinom ruzmarina i malo bibera. Ostavite na sobnoj temperaturi dok ne pripremite društvo za meso.
2. Očistite i isecite luk i jabuke na tanke polumesece. Ugrejte polovinu maslinovog ulja i sav maslac na umerenoj vatri, pržite prvo luk dok ne omekša, nakon toga stavite jabuke (lepo je da izaberete kisele ili žute, zato što su crvene nekako mesnatije i lakše bi se slomile.
3. Nakon jednog minuta stavite šećer i balsamiko sirće i karamelizujte na kratko. Kad počnu da izlaze mehuri, sipajte vino i konjak, mešajte periodično, dok ne ispare. Pospite preostalim ruzmarinom i solju po ukusu. Možete pojačavati ukus kako vam se dopada. Ako su jabuke još uvek hrskave, nakon što tečnost ispari, sipajte malo vode dok ne omekšaju i dok ne dobiju svetao karamel.
4. Pripremite meso, koje je stajalo na sobnoj temperaturi. Uključite rernu da se ugreva na 200 stepeni. Ugrejte preostalo maslinovo ulje na jakoj vatri i pecite ribiće sa svih strana, dok ne dobiju zlatnu boju - oko minut sa svake strane. Prebacite u pleh, prelijte mašću u kojoj ste pržili, ako nije ostali mnogo, dodajte još malo maslinovog ulja. Pokrivajte aluminijumskom folijom. Ako je tiganj sa metalnom drškom, stavite ga diretkno u rernu, što je i najbolja varijanta.
5. Pecite od 15 do 20 minuta, u zavisnosti kakvo meso volite - da bude roze iznutra ili potpuno pečeno. Mnogo zavisi od debljine ribića. Imajte u vidu da ako preterate sa pečenje, postaće suvo, zato, nakon 14-15 minuta isecite malo da biste videli, ako pripremate prvi put i želite da bude sigurni u rezulatat.
6. Kad izvadite iz rerne, ostavite 4-5 minuta, nemojte skidati foliju.
Kad prođe to vreme, isecite ribić na debele komade i pospite krupnijom solju. Ukrasite ukusnim jabukama i lukom, i uživajte u ovoj božanstvenoj kombinaciji! Po želji možete preliti sosom iz pečenja, koji je neverovatno ukusan.
Prijatno!