Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pečena svinjetina»Svinjski ribić sa karamelizovanim jabukama i lukom

Svinjski ribić sa karamelizovanim jabukama i lukom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Svinjski ribić sa karamelizovanim jabukama i lukom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
5 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
16 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
51 min.
Porcije
4
"Samo nam dajte povod i mi ćemol vas iznenaditi aromatičnim svinjskim ribićem sa karamelizovanim jabukama"

Potrebni sastojci

  • svinjski ribić - 2 komada
  • luk - 1 glavica
  • jabuke - 2 komada, velike
  • jabukovo vino - 100 ml (možete zameniti belim aromatičnim vinom)
  • konjak - 2 supene kašike
  • šećer - 4 - 5 supenih kašika
  • balsamiko sirće - 2 supene kašike
  • ruzmarin - 3 - 4 supene kašike ili po ukusu
  • maslinovo ulje - 7 supenih kašika
  • maslac - 25 g
  • so - po ukusu
  • so - krupnija, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Svinjske ribiće iz frižidera i natrljajte polovinom ruzmarina i malo bibera. Ostavite na sobnoj temperaturi dok ne pripremite društvo za meso.

2. Očistite i isecite luk i jabuke na tanke polumesece. Ugrejte polovinu maslinovog ulja i sav maslac na umerenoj vatri, pržite prvo luk dok ne omekša, nakon toga stavite jabuke (lepo je da izaberete kisele ili žute, zato što su crvene nekako mesnatije i lakše bi se slomile.

3. Nakon jednog minuta stavite šećer i balsamiko sirće i karamelizujte na kratko. Kad počnu da izlaze mehuri, sipajte vino i konjak, mešajte periodično, dok ne ispare. Pospite preostalim ruzmarinom i solju po ukusu. Možete pojačavati ukus kako vam se dopada. Ako su jabuke još uvek hrskave, nakon što tečnost ispari, sipajte malo vode dok ne omekšaju i dok ne dobiju svetao karamel.

4. Pripremite meso, koje je stajalo na sobnoj temperaturi. Uključite rernu da se ugreva na 200 stepeni. Ugrejte preostalo maslinovo ulje na jakoj vatri i pecite ribiće sa svih strana, dok ne dobiju zlatnu boju - oko minut sa svake strane. Prebacite u pleh, prelijte mašću u kojoj ste pržili, ako nije ostali mnogo, dodajte još malo maslinovog ulja. Pokrivajte aluminijumskom folijom. Ako je tiganj sa metalnom drškom, stavite ga diretkno u rernu, što je i najbolja varijanta.

5. Pecite od 15 do 20 minuta, u zavisnosti kakvo meso volite - da bude roze iznutra ili potpuno pečeno. Mnogo zavisi od debljine ribića. Imajte u vidu da ako preterate sa pečenje, postaće suvo, zato, nakon 14-15 minuta isecite malo da biste videli, ako pripremate prvi put i želite da bude sigurni u rezulatat.

6. Kad izvadite iz rerne, ostavite 4-5 minuta, nemojte skidati foliju.

Kad prođe to vreme, isecite ribić na debele komade i pospite krupnijom solju. Ukrasite ukusnim jabukama i lukom, i uživajte u ovoj božanstvenoj kombinaciji! Po želji možete preliti sosom iz pečenja, koji je neverovatno ukusan.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: