Način pripreme
Džigerice, očišćene, oprane i isečene na tri dela stavljamo u posudu, začinimo soja sosom i biberom.
Ostavljamo ih u frižideru da se marinuju najmanje 20 minuta - što više, to bolje.
Pitaćete za prethodnu obradu džigerica? Ne, nemaju, samo pranje vrelom vodom. Prethodnih godina sam ih poparavala u vreloj posoljenoj vodi dok ne pobele, ali odavno to više ne radm. Ako se vi plašite, obradite ih na vaš proveren načn.
Kad procenimo da su se dovoljno marinovali, za to vreme stavimo pleh, u kome ćemo peći, namazan sa malo ulja, da se ugreje.
U ugrejanom ulju dinsramo luk, isečen na polumesec. Dok se on dinsta pospemo džigerice brašnom i promešamo ih. Poređamo ih jednu do druge u pleh preko luka.
U praznu posudu sipajte vodu (ili vino, ili pivo) i sipamo u džigerice, kolčina odprilike treba da pokriva džigerice, imajte u vidu da može da vam ostane marinade. To radim sa ciljem da džigerice ne ostanu suve, nego da ima sosa prilikom serviranja.
Pečemo na 180-200 stepeni oko 20 minuta.
Kad počne odozgo da se hvata korica okrenemo ih jednu po jednu, i pečemo sa druge strane 10-15 minuta. Vreme zavisi od toga koliko želite da budu pečene.
Budu jedinstvenog ukusa, mekane i sočne, pri tom sa gotovim sosem - baš onakve, kakve volimo kod kuće!
Ukusne su i tople i hladne, serviramo sa čašom hladnog belog vina ili omiljenog piva!
Neka vam je slatko!
*** Sos može da bude malo gušći, ali ne smeta da ga razredimo malo ili da ga pomešamo sa mašću koja se odvojila prilikom pečenja.