Način pripreme
Poželjno je, ali i ne morate, da natopite kikiriki prethodnu noć sa kaišičicom sode u mlakoj vodi.
Sledećeg dana operite i oljuštite. Možete oljuštiti i nakon što ispečete. Pecite u mikrotalasnoj, tiganju ili šporetu. U tiganju - na umerenoj vatri i često mešajte, da ne zagori.
U rerni - stavite u ugrejanu rernu i pecite oko 20 minuta, na oo 160 stepeni. Ponovo pazite da ne zagori. U mikrotalasnoj - oko 5-7 minuta, u zavisnosti od jačine vaše mikrotalasne.
Ostavite da se ohlade. Ako ih niste oljuštili sada je trenutak. Stavite ih u blender, dodajte so i meljite oko 3-5 minuta. Sipajte ulje koje ste odabrali. Ponovo sameljite. Dodajte vodu dok ne dobijete željenu konsistenciju i ukus.
Što je više vode, toliko je lakši, svetliji i finiji tahini od kikirikija. Probajte, da vidite koji je vaš ukus. Čuvajte u frižideru.