Način pripreme
Za ovu piletinu po kineskom receptu meso se iseče na komade 2x2x3 cm i marinira 30 minuta, dobro pomešajući belanca, so, biber, kukuruzni skrob i 50 ml ulja.
Potopite kikiriki u vodu 30 minuta. Mladi luk narežite na komade od 2 cm, beli luk na kriške, a ljutu papriku na sitne komade.
U 500 ml ulja zagrejanog na 180 stepeni ubaciti komad po komad pilećeg mesa i pržiti 2-3 minuta, dok se boja na mestima malo ne promeni u svetlo narandžastu.
Piletinu propržiti iz dva dela, prvu polovinu i nakon zagrevanja ulja na 180 stepeni i drugu polovinu, ocediti mast i ostaviti na stranu.
Oceđeni kikiriki pržite 2 minuta posle piletine, procedite i dodajte piletini. Masnoća se procedi i mali deo se vraća u vok.
Dodajte mladi luk i ljutu papričicu i pržite dok se malo ne karamelizuje, dodajte beli luk i posle 1 minut vratite piletinu i kikiriki i dodajte šećer i glutamat, na kraju dodajte soja sos, hoisin sos, pirinčano sirće i vino Šao Xing.
Pržite 2 minuta dok tečnost ne ispari i piletina ne postane sjajna. Služimo sa kuvanim basmati pirinčem ili na tortiljama. Originalni recept koristi 3-4 sušene crvene čili paprike koje sam zamenio sa 1 velikom svežom zelenom ljutom paprikom.
Ako ne volite ljuto, možete kuvati piletinu sa kikirikijem u Kung Pao slatko-kiselom sosu bez bibera.