Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Piletina sa kikirikijem u Kung Pao slatko-kiselom sosu

Piletina sa kikirikijem u Kung Pao slatko-kiselom sosu

MilenMilen
Početnik
1230
Piletina sa kikirikijem u Kung Pao slatko-kiselom sosu
Fotografije: Milen
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
2
"Piletina sa kikirikijem u Kung Pao slatko-kiselom sosu - previše ukusna da ne probate"

Potrebni sastojci

  • pileći file - 500 g
  • sirovi kikiriki - 100 g
  • belance - 1 komad
  • kukuruzni skrob - 1 kašika
  • so
  • biber
  • ulje - 550 ml
  • mladi luk - 10 stabljika
  • beli luk - 4 čena
  • soja sos - 2 kašike
  • hoisin sos - 1 kašika
  • pirinčano sirće - 2 kašike
  • vino za kuvanje - 2 kašike, Šao Xing
  • šećer - 1 kašičica
  • glutamat - 1 kašičica/msg/
  • sušene ljute crvene paprike - 2 komada /može i bez njih/
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovu piletinu po kineskom receptu meso se iseče na komade 2x2x3 cm i marinira 30 minuta, dobro pomešajući belanca, so, biber, kukuruzni skrob i 50 ml ulja.

Potopite kikiriki u vodu 30 minuta. Mladi luk narežite na komade od 2 cm, beli luk na kriške, a ljutu papriku na sitne komade.

U 500 ml ulja zagrejanog na 180 stepeni ubaciti komad po komad pilećeg mesa i pržiti 2-3 minuta, dok se boja na mestima malo ne promeni u svetlo narandžastu.

Piletinu propržiti iz dva dela, prvu polovinu i nakon zagrevanja ulja na 180 stepeni i drugu polovinu, ocediti mast i ostaviti na stranu.

Oceđeni kikiriki pržite 2 minuta posle piletine, procedite i dodajte piletini. Masnoća se procedi i mali deo se vraća u vok.

Dodajte mladi luk i ljutu papričicu i pržite dok se malo ne karamelizuje, dodajte beli luk i posle 1 minut vratite piletinu i kikiriki i dodajte šećer i glutamat, na kraju dodajte soja sos, hoisin sos, pirinčano sirće i vino Šao Xing.

Pržite 2 minuta dok tečnost ne ispari i piletina ne postane sjajna. Služimo sa kuvanim basmati pirinčem ili na tortiljama. Originalni recept koristi 3-4 sušene crvene čili paprike koje sam zamenio sa 1 velikom svežom zelenom ljutom paprikom.

Ako ne volite ljuto, možete kuvati piletinu sa kikirikijem u Kung Pao slatko-kiselom sosu bez bibera.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: