Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Gnezda»Gnezdo od spanaća na čipsu od krompira

Gnezdo od spanaća na čipsu od krompira

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
22453950
Gnezdo od spanaća na čipsu od krompira
Fotografije: Daniela Ruseva
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Nismo sigurni koja ptica pravi ovako ukusna gnezda, ali se nadamo da nosi i pivo"

Potrebni sastojci

  • spanać - 300 g
  • krompir - 400 g /3 komada/
  • šargarepa - 1 komad
  • sir - 150 g
  • jaja - 5 komada
  • peršun - 5 - 6 strukova
  • maslac - 1 supena kašika
  • so
  • biber
  • aleva paprika
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Spanać olistite od drške, operite i poparite u vreloj vodi sa malo soli, 1 minut. Izvadite rešetkastom kašikom i prebacite u posudu sa hladnom vodom, a nakon toga ocedite i iseckajte.

Oljuštite krompir, operite i isecite na tanke krugove, po 2 mm. Ugrejte malu posudu sa mnogo ulja i stavljajte krompir u porcijama da se prži dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite na ubrus da se ocedi. Šargarepu isecite na isti način, elispasto po dužini, ljuštilicom za krompir i takođe je pržite 1 minuta.

U posudi umutite jedno jaje sa prstohvatom soli i pomešajte sa mrvljenim sirom. Peršun iseckajte i izajedno sa spanaćem dodajte u jaje. Pospite prstohvatom mleveno bibera i ponovo promešajte.

Široki pleh obložite papirom za pečenje. Na četiri mesta, gde ćete poređati gnezda stavite malo maslaca. Tamo oblikujte 4 kruga od krompira, neka se kriške malo preklapaju, a u sredinu odozgo stavite po dve kriške kao dno. Rasporedite nekoliko kriški šargarepe preko krompira po periferiji.

Smesu od spanaća takođe podelite na četiri dela. Od svakog oblikujte prsten preko krugova od krompira, kao gnezdo, širne oko 10 cm i visine 2 cm. U pripremljena gnezda lagano razbijte po jedno jaje.

Rernu prethodno ugrejte na 200 stepeni, dok pripremate gneza. Gnezda pecite 10 minuta dok jaja ne pobele. Po želji odozgo pospite sa malo aleve paprike.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: