Način pripreme
Želuce, dobro očišene i oprane prelijte vodom, koliko da ih pokrij i kuvajte u ekspres loncu 30 minuta. U vodu sipajte kašičicu soli, 2 lovorova lista i 10-ak zrna bibera.
Kuvane želuce izvadite rešetkastom kašikom iz vode i stavite u duboki tiganj sa vrelim uljem da se zaprže. Kad malo porumene izvadite ih na jedan tanjir.
Operite pečurke i stavite ih da se dinstaju u istom ulju, u kojem ste pržili želuce i pospite ih sa malo soli. U dinstane pečurke vratite želuce i promešajte.
Treba da ostanu samo na malo masnoće. Pospite sa nekoliko strukova iseckaog peršuna i dok su još topli, prilikom serviranja pospite sa malo sitno izrendanog kačkavalja.
Povrće koje imate pri ruci možete peću u rerni dok se želuci i pečurke kuvaju.
Dva-tri krompira, jednu cveklu, jednu belu slatku repu Dajkon, šargarepu, paškanat i luk, oljuštite, očistite, operite i isecite na krugove, štapiće i kockice, kako vam se dapada i poređajte ih u širi pleh po dnu, u jednom redu.
Da biste pripremili marinadu Čermula u malu posudu stavite maslinovo ulje i navedene začine ili šta god vam se drugo dopada, pasirajte zajedno sa peršunom. Ako volite ljuto, možete dodati i suvu crvenu papriku.
Povrće pospite marinadom, uvaljajte ih u smesu. Rasporedite po dnu pleha i sipajte malo vode - oko jedne šolje za kafu.
Pleh stavite u rernu na 220 stepeni sa ventilatorom. Povrće pecite oko 40 minuta, mešajte samo jednom za vreme pečenja. Lepo je da ih pospete sokom od limuna.