Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Karamel torta»Torta sa čokoladom i karamelom

Torta sa čokoladom i karamelom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Torta sa čokoladom i karamelom6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
10
"Dijete su za one koji ne znaju da uživaju u životu, a mi preferiramo parče torte sa čokoladom i karamelom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 220 g, belo
  • kakao - 90 g, taman, sa visokim procentom masti
  • soda za hleb - 12 g (2 kašičice)
  • so - 1 prstohvat
  • šećer - 300 g, kristal
  • jaja - 2 komada
  • maslinovo ulje - 110 ml ili ulje
  • mlaćenica - 240 ml
  • vanila - 2 kašičice, ekstrakt
  • vrela voda - 240 ml
  • dulce de leche - 397 g kondenzovano mleko (ovo je tačno jedna tegla)
  • KARAMEL SOS
  • šećer - 100 g, kristal
  • voda - 30 ml
  • pavlaka - 60 ml, sa visokim procentom masti
  • maslac - 1 supena kašik, ekstrakt
  • so - 1/2 kašičice
  • FIL OD KARAMELA I PAVLAKE
  • pavlaka - 360 ml, hladna
  • karamel soso - 80 ml
  • za dekoraciju
  • čokoladne perle - kapljice
  • sos od karamela - za prelivanje, malo
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni;

Pravougaoni kalup 33/32 cm, dobro namazan maslacem i posut sa malo brašna (ili okrugao kalup, prečnika 24-26 cm, takođe dobro namazan i posut sa malo brašna. Po izboru od dva kalupa)

1. U posudi žicom pomešajte brašno, kakao, so i sodu za hleb.

2. U posudi, žicom umutite jaja, šećer, ulje, vanilu. U delovima dodajte mlaćenicu, smenjujte sa brašnom. Mutite neprestano dok ne dobijete homogenu smesu, i uz neprestano mešanje dodajte vrelu vodu. Smesu sipajte u kalup.

Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta ili proverite čačkalicom za zube, stavljenu u sredinu.

Pečenu tortu izvadite iz kalupa i dok je topla izbušite je drškom drvene kašike - po 5 rupica u širini i 8-9 rupica po dužini. Malom kašikom popunite rupe dulce de leche-om i celu smesu kašikomrasporedite po površini torte. Ostavite da se potpuno ohladi.

3. U kaserolu sipajte šećer i vodu. Stavite na umerenu vatru da se karamelizuje. Skinite sa vatre i dodajte pavlaku, vratite ponovo na umerenu vatru, energično mešajte dok se karamel ne rastopi potpuno, oko 1-2 minuta. Skinite i dodajte kašičicu, maslaca, vanilu, mešajte dok ne dobijete gladak sos, ostavite sa strane.

4. Hladnu pavlaku umutite mikserom na meke vrhove, i dodajte 80-90 ml karamel sosa /on je već gust/ i ponovo mutite dok ne dobijete homogenu smesu.

5. Preko hladne torte rasporedite šlag i poravnajte spatulom.

6. Ugrejte naslaboj vatri preostali karamel, on je oko 20-30 ml, ako se stvrdnuo u međuvremenu, lagano ga rasporedite odozgo, haotično. Dugim drvenim štapićem prođite odozgo da biste dobili mermeran efekat. Pospite perlice odozgo.

Tortu ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a nakon toga je čuvajte u frižideru.

Prilikom serviranja isecite na veće kockice ili parčeta kao za tortu.

Mlaćenica /buttermilk/ je ostatak ili tečnost koja od dobijanja maslaca i pavlake. Tečnost koja ostaje se naziva old fashion.

Najjednostavniji način da se napravi je tako što u 1 šolju mleka dodate 1 supenu kašiku limunske kiseline. Ostavite na oko 10-15 minuta.

Izabrala sam da napravim mlaćenicu od pavlake sa visokim procentom masti, sipala sam u jednu duboku teglu sa poklopcem i uz neprestano i energično mućkanje, nakon oko 15-20 minuta se odvojila tečnost, tj. mlaćenica, a drugo što sam dobila je maslac, koji sam dobro ocedila. Pitanje izbora.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: