Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Dinstana svinjetina»Svinjetina Osso buco sa mladim krompirom

Svinjetina Osso buco sa mladim krompirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Svinjetina Osso buco sa mladim krompirom11 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
138 min.
Porcije
3
"Opušteno, možete da prevedete Osso buco kao - želim još jednu porciju od ovog nevrovatnog jela"

Potrebni sastojci

  • svinjetina osso buco - 3 - 4 komada (180 g svako)
  • krompir - 600 g, mladi, mali
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 komad
  • paprike - 1 komad
  • paradajz - 2 komada
  • pomorandža - 1 komad (sok i kora)
  • smeđi šećer - 1 supena kašika
  • crno vino - 200 ml
  • belo vino - 200 ml
  • teleći bujon - oko 500 ml
  • maslinovo ulje - 90 - 100 ml (ili ulje)
  • lovorov list - 1 komad
  • muskantni oraščić - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • peršun - svež, za posipanje (po želji)
  • brašno - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Komade mesa sa kostima obilno natrljajte biberom, muskantnim oraščićem, smeđim šećerom i malo soli. Stavite ga u posudu zajedno sa lovorovim listom i izrendanom korom od pomorandže i prelijte sa dve vrste vina i sokom od pomorandže. Ostavite tako da odstoji 30 minuta do 1 sat.

Za to vreme pripremite povrće - luk, šargarepu i papriku sameljite na kašu, a paradajz oljuštite i izrendajte. Ako želite možete ga iseći na komade i kad bude gotovo da ga ispasirate.

Maslinovo ulje uggrejte na umerenoj-jakoj vatri i pržite povrće 4 minuta sa malo soli. Stavite i paradajz i nakon dva minuta - komade Osso buco, koji su odstojali. Pržite kratko sa svake strane i sipajte marinadu. Sačekajte da alkohol ispari 2-3 minuta i sipajte bujon.

Smanjite vatru i kuvajte malo iznad minimalnog stepena, oko 1 i 30 minuta, poklopljeno. Posmatrajte s vremena na vreme, sipajte još bujona ili vode u slučaju da ispari. Možete dodati još začina - biber i muskatni oraščić.

Mladi krompir dobro operite i ako želite oljuštite ga. Stavite u vrelo jelo, dodajte još dva-tri prstohvata soli i brašno, pomešano sa malo hladne vode. Kuvajte još oko 20 minuta ili dok potpuno ne omekša krompir, i dok meso ne postane hrskavo.

Ovo ukusno i aromatično jelo servirajte toplo, posuto svežim peršunom po želji.

Svinejtina Osso buco se ne razlikuje od teletine, što je tipično za italijansku kuhinju. Mnogo je važno prilikom pravljenja ovog jela da vri na stvarno tihoj vatri, da bi bilo krto, zato je potrebno strpljenje.

Takođe nemojte da pravite kompomis i da stavljate bilo kakvo vino u jelo, nego koristite aromatično, jako i kvalitetno, da biste dobili savršen rezultat.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: