bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Tikvice u Rerni»Tikvice sa mladim krompirom u rerni

Tikvice sa mladim krompirom u rerni

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Početnik
2k799k121
Tikvice sa mladim krompirom u rerni
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 6
14/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Aromatičan prolećni predlog za jelo, koji ćete sa zadovoljstvom usvojiti"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 2 komada, srednje
  • krompir - 4 - 5 komada, mladi
  • paradajz - 1 komad, veliki
  • paradajz pire - 3 kašike
  • voda - 1/2 šolje
  • luk - 1 manja glavica
  • beli luk - 2 čena
  • so - po ukusu
  • biber
  • majčina dušica
  • bosiljak
  • ulje - 1 šolja, od toga 2 - 3 kašike sa sos od paradajza
  • šećer - 1 kašičica
  • sir - 40 g, namrvljen
  • kačkavalj - 40 g, narendan
* merne jedinice

Način pripreme

Povrće se dobro opere, krompir se seče na debele kriške, ne ljušti se i kuva se u posoljenoj vodi da omekša, posle se procedi.

Tikvice se seku na krugove i prže se dok ne porumene. U tiganju se zagrevaju 2-3 kašike ulja, zaprže se luk i beli luk sitno isečeni dok ne postanu zlatasti, sipa se narendan paradajz, paradajz pire i naliva se voda.

Začinjava se solju, šećerom, majčinom dušicom, bosiljkom i biberom. Kuva se 3-4 minuta i sklanja se sa ringle. Pomešaju se paradajz sos i namrvljeni sir.

U posudi od 23 cm sipaju se tri kutlače paradajz sosa, poređa se odozgo oceđen krompir, posipa se prstohvatom soli i preliva se sosom.

Odozgo se poređaju tikvice, sos, narendan kačkavalj, dok se veći deo odvaja za odozgo. Sledi namrvljen skuvani krompir, sos i kačkavalj.

Zapeče se u rerni na 170 stepeni 20 minuta, dok je poslednjih pet minuta sa ventilatorom. Servira se s grančicom svežeg bosiljka i belim lukom. Ukusno i letnje, za laku večeru ili ručak!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: