Način pripreme
Prelijte suve borovnice vrelom vodom i ostavite da nabubre, nakon toga procedite i ostavite na ubrus da se ocedi višak vode.
U šerpi rastopi maslac i ostavite da se ohladi. Dodajte umućena jaja, sveže mleko, med, šećer i sodu. Pomešajte i ostavite šerpu na vatri da vri uz neprestano mešanje, dok boja krema ne postane svetao karamel.
Skinite šerpu sa vatre i ostavite sa se ohladi, dodajte prosejano brašno i mešajte dok ne dobijete gustu smesu. Smesu sipajte na radnu površinu i mesite rukom, oblikujte 5 jednakih loptica.
Svaku lopticu oklagijom razvijte na okruglu koru debljine 3 mm, ako vam kore nisu jednake, isecite ih tako što na njih stavite tanjir i isečete ivice. Pecite kore jednu po jednu u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni, na papiru za pečenje, oko 4-5 minuta.
Ostavite kore jednu do druge da se ohlade, pecite i krajeve odvojeno. Posebno promešajte pavlaku spatulom i dodajte šećer i vanilu, ponovo promešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Na odgovarjaući tanjir stavite jednu od kora, namažite je sa 4 supene kašike krema i rasporedite malom kašikom tu i tamo po jednu supenu kašiku slatkog. Tako uradite sa svim korama, na poslednju stavite samo krem.
Izmrvite pečene krajeve torte krupnije i zalepite na tortu sa strane. Odozgo pospite dobro osušenim borovnicama.