Način pripreme
Pripremite svo povrće. Luk, šargarepu i celer isecite na sitno, a krompir i patlidžan - na krupne kocke. Dobrot je da patllidžane natopite u posoljenoj vodi da izađe iz njih gorki sok.
Zagrejte ulje i u njemu zapržite luk, šargarepu i celer dok ne omekša. Dodajte patlidžan, dobro oceđen od vode, zajedno s belim lukom i malo soli i kuvajte 4-5 minuta. Možda će biti potrebno da dodate još malo masnoće, jer je patlidžan kao pečurka i upija je brzo.
Sipajte paradajz pire, kašičicu šećera, malo vode i mleveno meso i kuvajte još 4-5 minuta na umerenoj vatri, mešajući da se pretvori u mrvice i da voda uvri. Stavite začine i krompir i prebacite u posudu za pečenje. Nalijte 500 ml vode i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni na 25 minuta ili dok krompir ne bude polugotov.
Za to vreme operite pirinač i natopite ga 10 minuta u vodi. Izvadite posudu iz rern, dodajte pirinač i još 300 ml vode (ako je jelo ostalo na masnoći, dodajte malo više). Posolite i vratite u rernu na istu temperaturu na oko 20 minuta ili dok ne uvri voda.
Umutite jaja za preliv i pomešajte sa svim ostalim sastojcima za njega. Prelijte musaku i zapecite još malo da dobije zlatastu preplanulost.
Servirajte toplu musaku, posutu svežim peršunom.
Drugačija, raskošna i veoma ukusna!
Prijatno!