Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Mekike»Mekike sa kukuruznim brašnom

Mekike sa kukuruznim brašnom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Mekike sa kukuruznim brašnom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
5 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
7
"Možemo da napišemo poemu za ove mekike sa kukuruznim brašnom, ali za sad ćemo se zadovoljiti sa mmmmmmmmm"

Potrebni sastojci

  • kukuruzno brašno - 350 g, fino
  • pšenično brašno - 200 g
  • kiselo mleko - 8 kašika
  • jaja - 1 komad
  • ulje - 60 ml + za mazanje i prženje
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • so - 1 kašika
  • sirće - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite jaje sa solju i pomešajte sa sirćetom i kiselim mlekom. Stavite sodu i sačekajte da smesa naraste, nakon toga nalijte 60 ml ulja i u porcijama dodajte dve vrste brašna prosejanog brašna, mešajući dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. Tada rukama dodatno umesite dok ne postane glatko.

Zagrejte obilnu količinu ulja na umerenoj vatri i pržite mekike dok ne postanu zlataste sa obe strane. Da ih oblikujete namažite ruke uljem, kidajući loptice testa i razvlačite ih pažljivo, jer je testo krhko i lako se kida.

Pri prženju i okretanju mekika takođe budite pažljivi i dok se mekika ne zarumeni dobro pri krajevima ne okrećite je sa druge strane, jer postoji mogućnost da se prelomi.

Ove mekike su tradicionalnog ukusa, koji poznajemo, ali njihova tekstra je dosta nežnija, vazdušastija i krhkija od normalnih, koje pravimo samo od pšeničnog brašna.

Budu veoma vazdušaste i tope se u ustima!

Servirajte i sa slatkom, šećerom u prahu, sirom ili kiselim mlekom i uživajte u zasićujućem i ukusnom doručku.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: