Način pripreme
1. Očistite artičoke od nekoliko slojeva spoljašnjih listova, kako bi ostala mekana sredina. Nemojte da sečete drške, već ih oljuštite dok ne dođete do svetlijeg dela, koji je jestiv. Odsecite 1-2 prsta sa vrha. Potopite artičoke u vodi sa sokom od limuna, kako ne bi potamnele.
2. Luk iseckajte veoma sitno, a beli luk iseckajte na veoma tanke listiće. Hamon isecite na male kockice.
3. Ugrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri - količinu koja će pokriti dno šerpe. Prvo upržite luk oko 3-4 minuta, nakon toga dodajte beli luk, a na kraju i hamon.
4. Sipajte 2 kašike brašna i mešajte 2 minuta, nakon toga dodajte belo vino. Odmah ćete dobiti kašu.
5. Dodajte po malo vode uz mešanje, dok ne dobijete retku smesu. Unutra izmrvite kocku bujona i dodajte oceđene artičoke nasečene na četvrtine. Poklopite i ostavite da se kuva na srednjoj vatri oko 10 minuta.
6. Sklonite poklopac i stavite sve začine, zatim ponovo poklopite i ostavite još 10-12 minuta uz lagano pojačanu vatru.
Napomena: Pazite na količinu soli. Bolje je da probate, jer je hamon veoma slan i možete lako presoliti jelo, a tu je i kocka bujona. Listovi artičoke koje ste skinuli mogu se iskoristiti za veoma koristan čaj.