Način pripreme
Zasecite kožicu filea, ali da ne dođete do mesa, praveći romboidne proreze.
Natraljajte biberom, ruzmarinom i solju (so samo sa strane kože, tako da pomogne bržem topljenju potkožne masnoće).
Stavite meso u jako zagrejan tiganj kožom na dole i kuvajte dok se ne dobije zlatasta preplanulost. Mast, koju ispusti sklanjajte, bar veći deo nje. Ona može da vam posluži za druga jela, krompirići s njom budu božanstveni.
Okrenite i zapecite filee i sa druge strane dok ne postanu zlatasti. Izvadite, uvijte u aluminijumsku foliju i ostavite da se ohlade.
Sirup od borovnica sipajte u isti tiganj sa malo pačije masti i sačekajte da se blago redukuje, uz neprestano mešanje. Ako vam je sirup redak možete da ga zgusnete sa malo prirodnog skroba. Posolite po ukusu i sklonite s vatre.
Polugotove i već ohlađene filee isecite na kriške pomoću veoma oštrog noža, koji seče meso kao maslac, a ne da ga kida.
Uvaljajte svako parčence u brašno, tresući suvišnu količinu i ispržite u zagrejanom ulju na kratko s obe strane svaku krišku.
Servirajte pačetinu vruću u društvu sosa od borovnice i sveže salate.
Posolite krupnom ili normalnom solju neposredno pre serviranja.
Prijatno!