Način pripreme
1. Prvo pripremite mleveno meso za ćuftice, pomešajte ga sa sitno iseckanim lukom i peršunom, krompirom - izrendanim, jajetom i začinima. Ostavite 2 sata u frižideru.
2. Sa sos oljuštite i izrendajte paradajz i beli luk. Stavite ih u ugrejano ulje, na umerenu vatru, sa šećerom i solju po ukusu. Čim provri, 4-5 minuta, stavite začine - peršun, estragon i biber i ljutu alevu papriku. Poklopite šerpu i kuvajte 10 minuta, smanjite do minimuma i mešajte s vremena na vreme.
3. Rastvorite brašno u telećem bujonu i sipajte u sos koji vri na tihoj vatri, i kuvajte još 5-6 minuta, ili dok ne dobijete željenu gustinu. Možete dodati još ljute paprike ako želite, ili da smanjite količnu koja je navedena u repeptu.
Ako želite da ubrzate proces zgušćavanja, pojačajte vatru na kraju i tako će se tečnost brzo redukovati.
4. Dobro začinjeno mleveno meso izvadite iz frižidera na sobnu temperaturu, 20-30 minuta. Oblikujte od nje ćuftice, uvaljajte ih u brašno i pržite u ugrejanom ulju na umerenoj vatri. Izvadite ih na ubrus da se upije višak masti.
5. Ćuftice servirajte tople, obilno prelivene pikantina sosom.
Prijatno!