Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Mleveno meso»Ćufte»Ćuftice sa pikantina sosom

Ćuftice sa pikantina sosom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Ćuftice sa pikantina sosom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
5
"Obavezno je da potražiš drugu porciju ćuftica sa pikantina sosom"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 500 g mešano, ili samo svinjsko
  • jaja - 1 komad
  • krompir - 1 komad
  • luk - 1 glavica, srednja
  • peršun - 4 supene kašike, svež, iseckan
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • kumin - 1 - 2 supene kašike ili po ukusu (mleven)
  • brašno - da se uvalja
  • ulje - za prženje
  • za pinaktina sos
  • paradajz - 5 - 6 komada, veliki
  • beli luk - 4 čena
  • peršun - 3 supene kašike, iseckan
  • biber - po ukusu
  • ljuta paprika - 1 supena kašika, ravna
  • šećer - 1 supena kašika
  • estragon - 1 kašičica
  • ulje - 80 - 90 ml (ili maslinovo ulje)
  • brašno - 1 supena kašika
  • so - po ukusu
  • teleći bujon - 1 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prvo pripremite mleveno meso za ćuftice, pomešajte ga sa sitno iseckanim lukom i peršunom, krompirom - izrendanim, jajetom i začinima. Ostavite 2 sata u frižideru.

2. Sa sos oljuštite i izrendajte paradajz i beli luk. Stavite ih u ugrejano ulje, na umerenu vatru, sa šećerom i solju po ukusu. Čim provri, 4-5 minuta, stavite začine - peršun, estragon i biber i ljutu alevu papriku. Poklopite šerpu i kuvajte 10 minuta, smanjite do minimuma i mešajte s vremena na vreme.

3. Rastvorite brašno u telećem bujonu i sipajte u sos koji vri na tihoj vatri, i kuvajte još 5-6 minuta, ili dok ne dobijete željenu gustinu. Možete dodati još ljute paprike ako želite, ili da smanjite količnu koja je navedena u repeptu.

Ako želite da ubrzate proces zgušćavanja, pojačajte vatru na kraju i tako će se tečnost brzo redukovati.

4. Dobro začinjeno mleveno meso izvadite iz frižidera na sobnu temperaturu, 20-30 minuta. Oblikujte od nje ćuftice, uvaljajte ih u brašno i pržite u ugrejanom ulju na umerenoj vatri. Izvadite ih na ubrus da se upije višak masti.

5. Ćuftice servirajte tople, obilno prelivene pikantina sosom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: