Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Španska tortilja»Tortilja sa krompirom i povrćem

Tortilja sa krompirom i povrćem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Tortilja sa krompirom i povrćem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
5 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
53 min.
Porcije
7
"Raskošna tortilja sa buketom povrća - izazov za nezasite"

Potrebni sastojci

  • krompir - 3 komada, srednji/veliki
  • luk - 1 glavica, srednja
  • mladi beli luk - 4 struka
  • špargla - 4 komada, zelena
  • zelene paprike - 1 komad
  • spanać - 1 puna šaka
  • jaja - 5 komada
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite, oljuštite i isecite na tanke ljuspe krompir i luk.

Asparagus i mladi beli luk isecite na parčiće po pola centimetra, a papriku i spanać iseckajte na krupno.

Zagrejte maslinovo ulje u tiganju sa nelepljivim dnom (prečnik 22-23 cm) i na laganoj do umerenoj vatri sa dva prstohvata soli pržite svo povrće (osim spanaća, koji dodajete na kraju) dok ne omekšaju i ne dobiju veoma blagu preplanulost.

Mešajte periodično, da se ne zalepi, ne brinite da će se deo krompira izlomiti.

Ocedite od masnoće i sačuvajte je, a povrće ostavite da se prohladi.

Umutite jaja sa dva prstohvata soli i stavite veom malo sačuvane masnoće.

Sipajte smesu za tortilju, poravnjavajući je.

Vratite tiganj na umerenu ringlu i stavite malo od odvojene masnoće. Sipajte smesu za tortilju i poravnajte je.

Ostavite tako da se kuva dok ne vidite, da jaja bele po krajevima. Tada špatulom podignite blago s jedne strane, da vidite da se uhvatila boja odozdo. Ako je zlatasta, a odzgo je još dosta tečno, smanjite vatru za stepen-dva i poklopite poklopcem na minut-dva. Ne treba da čekate da se potpuno stvrdne, da bi tortilja bila sočna.

Okrenite je na tanjir prečnika većeg od prečnika tiganja. Moguće je da se razlije, zato radite brzo i odmah vratite nazad da se zapeče na kratko i sa druge strane. Možete da staviti pre toga još malkice masnoće da biste bili sigurni da neće da se zalepi.

Pojačajte vatru i nakon dva minuta izvadite iz tiganja. Ostavite tortilju u njemu još dva mnuta i onda je prebacite u tanjir.

Ako više volite da je sočnija iznutra i sa jajima koja su blago tečna, onda preskočite poslednji korak.

Veoma sočna tortilja se postiže i pečenjem na jakoj vatri s obe strane, tako da jaje iznutra ostaje blago tečno, ali ne i sirovo. Za ovu metodu vam, je ipak potreban majstorluk i praksa okretanja, jer bi se lako raspala.

Na sve načine tortilja je veoma ukusna, a sa ovim buketom od povrća je zapravo božanstvena!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: