Način pripreme
Očistite, oljuštite i isecite na tanke ljuspe krompir i luk.
Asparagus i mladi beli luk isecite na parčiće po pola centimetra, a papriku i spanać iseckajte na krupno.
Zagrejte maslinovo ulje u tiganju sa nelepljivim dnom (prečnik 22-23 cm) i na laganoj do umerenoj vatri sa dva prstohvata soli pržite svo povrće (osim spanaća, koji dodajete na kraju) dok ne omekšaju i ne dobiju veoma blagu preplanulost.
Mešajte periodično, da se ne zalepi, ne brinite da će se deo krompira izlomiti.
Ocedite od masnoće i sačuvajte je, a povrće ostavite da se prohladi.
Umutite jaja sa dva prstohvata soli i stavite veom malo sačuvane masnoće.
Sipajte smesu za tortilju, poravnjavajući je.
Vratite tiganj na umerenu ringlu i stavite malo od odvojene masnoće. Sipajte smesu za tortilju i poravnajte je.
Ostavite tako da se kuva dok ne vidite, da jaja bele po krajevima. Tada špatulom podignite blago s jedne strane, da vidite da se uhvatila boja odozdo. Ako je zlatasta, a odzgo je još dosta tečno, smanjite vatru za stepen-dva i poklopite poklopcem na minut-dva. Ne treba da čekate da se potpuno stvrdne, da bi tortilja bila sočna.
Okrenite je na tanjir prečnika većeg od prečnika tiganja. Moguće je da se razlije, zato radite brzo i odmah vratite nazad da se zapeče na kratko i sa druge strane. Možete da staviti pre toga još malkice masnoće da biste bili sigurni da neće da se zalepi.
Pojačajte vatru i nakon dva minuta izvadite iz tiganja. Ostavite tortilju u njemu još dva mnuta i onda je prebacite u tanjir.
Ako više volite da je sočnija iznutra i sa jajima koja su blago tečna, onda preskočite poslednji korak.
Veoma sočna tortilja se postiže i pečenjem na jakoj vatri s obe strane, tako da jaje iznutra ostaje blago tečno, ali ne i sirovo. Za ovu metodu vam, je ipak potreban majstorluk i praksa okretanja, jer bi se lako raspala.
Na sve načine tortilja je veoma ukusna, a sa ovim buketom od povrća je zapravo božanstvena!
Prijatno!