Sunđerasti kolač sa kukuruznim skrobom

26/05/2018
Mariola Pantelic
odMariola PantelicDžedaj4213
"Sa posvetom autora Uživajte u najvazdušastijem i nežnom kolaču čudesne arome "
Priprema15 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno50 min.
Porcije7
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano105
  • Pregledi tokom meseca14
  • Pregledi tokom desmice3
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • kukuruzni skrob - 125 g
  • prašak za pecivo - 15 g
  • jaja - 3 komada (L - XL)
  • maslinovo ulje - 125 ml (ili ulje)
  • kora limuna - 1 komad
  • sok od limuna - od 1/4
  • šećer - 150 g
  • vanilin šećer - 8 g
  • šećer u prahu - za posipanje gotovog kolača
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

1. Odvojte belanca od žumanaca u dve posude. U onu s belancima stavite prstohvat soli i umutite u čvrst i vazdušast sneg. U posudu sa žumancima sipajte kristal i vanilin šećer i umutite i njih, dok ne pobele i ne pretvore se u krem.

2. Nalijte maslinovo ulje i sok od limuna i koru (fino narendanu) u žumanca, nastavljajući mućenje dok se kristal šećer potpuno ne istopi i krem ne postane još vazdušastiji. Tada u porcijama dodajte skrob sa praškom za pecivo, sejući ga i mešajući silikonskom špatulom.

3. Kada dobijete glatku smesu, dodajte u porcijama i sneg od belanaca mešajući istom kašikom, počevši od krajeva posude u krug i završavajući u sredini, poklapajući. Kružni pokreti treba da su samo u jednom pravcu. Tako se belanca najbolje usvajaju i ostaće maksimalno vazdušasti.

4. Sipajte smesu u posudu za pečenje pokrivenu papirom prečnika 22-23 cm i stavite u zagrejanu rernu na 175 stepeni bez ventilatora. Pecite oko 35 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.

5. Nakon što je kolač gotov isključite rernu, otvorite vratanca, ali ne do kraja i ostavite da se ohladi ne vadeći kolač. Tako neće pasti zbog nagle promene temperature.

6. Nakon što se ohladi, pospite obilno šećerom u prahu i uživajte u najvazdušastijem i nežnom kolaču čudesne arome.

Predivan je!

Nek vam je slatko!slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti