Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Kolač sa bundevom i čiom u tiganju

Kolač sa bundevom i čiom u tiganju

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Kolač sa bundevom i čiom u tiganju
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
8
"Jedinstven kolač kojim možete da oduševite svoju babu, koja nije čula za čiu"

Potrebni sastojci

  • bundeva - 220 g
  • brašno - 170
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 120 g
  • ulje - 2 kašike
  • prašak za pecivo - 10 g
  • med - 1 kašika
  • cimet - 1 kašičica ili po ukusu
  • vanila - 1 kesica
  • esencija od pomorandže - 2 kašike (ili narendana kora od 1/2 pomorandže)
  • čia - 2 kašike, pune
  • maslac - 30 g
  • šećer u prahu - za posipanje
  • čia semenke - za posipanje
  • karamel sirup - za ukras (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Skuvajte bundevu, stavite u veliku cediljku i izgnječite viljuškom. Ostavite tako oko 10 minuta da se ohladi skoro potpuno i da se dobro ocedi, s vremena na vreme promešajte pire.

2. Umutite dva jaja sa šećerom i prstohvatom soli dok ne pobele, dodajte ulje, cimet, vanilu, med i pire od bundeve. Umutite ponovo na kratko dok se dobro ne pomešaju svi sastojci.

3. Prosejte brašno sa praškom za pecivo i sipajte u porcijama, mešajući špatulom kružnim pokretima u jednom pravcu. Na kraju stavite čia semenke.

4. Zagrejte na slaboj vatri tiganj prečnika 25 cm (za tu količinu razmera je idealna, ali može i malo veće, da bi gotov kolač bio tanji). Stavite pola maslaca i rasporedite dobro po celom dnu, namažite i zidove tiganja.

5. Sipajte smesu i poklopite poklopcem šerpe - bolje da je onaj što je ispupčen na gore nego pljosnat, da ima mesta da kolač naraste. Kod standardnih šporeta od 9 podeljaka pecite deset minuta na četvrtom, a nakon toga smanjite na 3 ili 2 još 10 minuta.

6. Okrenite kolač na poklopac i u tiganju istopite ostatak maslaca. Stavite da se dopeče i sa druge trane, poklapajući ga ponovo na još 5-8 minuta - zavisi od tiganja i šporeta, zato ne postoji savršeno tačno vreme, dobro je da proveravate.

7. Gotov kolač pospite šećerom u prahu i sa malo čia semenki po želji. Pri serviranju dekorišite karemel sirupom, koji dobro dopunjuje ukus bundeve.

Brzo, lako, ukusno i zdravo :)

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: