Način pripreme
1. Skuvajte bundevu, stavite u veliku cediljku i izgnječite viljuškom. Ostavite tako oko 10 minuta da se ohladi skoro potpuno i da se dobro ocedi, s vremena na vreme promešajte pire.
2. Umutite dva jaja sa šećerom i prstohvatom soli dok ne pobele, dodajte ulje, cimet, vanilu, med i pire od bundeve. Umutite ponovo na kratko dok se dobro ne pomešaju svi sastojci.
3. Prosejte brašno sa praškom za pecivo i sipajte u porcijama, mešajući špatulom kružnim pokretima u jednom pravcu. Na kraju stavite čia semenke.
4. Zagrejte na slaboj vatri tiganj prečnika 25 cm (za tu količinu razmera je idealna, ali može i malo veće, da bi gotov kolač bio tanji). Stavite pola maslaca i rasporedite dobro po celom dnu, namažite i zidove tiganja.
5. Sipajte smesu i poklopite poklopcem šerpe - bolje da je onaj što je ispupčen na gore nego pljosnat, da ima mesta da kolač naraste. Kod standardnih šporeta od 9 podeljaka pecite deset minuta na četvrtom, a nakon toga smanjite na 3 ili 2 još 10 minuta.
6. Okrenite kolač na poklopac i u tiganju istopite ostatak maslaca. Stavite da se dopeče i sa druge trane, poklapajući ga ponovo na još 5-8 minuta - zavisi od tiganja i šporeta, zato ne postoji savršeno tačno vreme, dobro je da proveravate.
7. Gotov kolač pospite šećerom u prahu i sa malo čia semenki po želji. Pri serviranju dekorišite karemel sirupom, koji dobro dopunjuje ukus bundeve.
Brzo, lako, ukusno i zdravo :)