Božićna pletenica

Mariola PantelicMariola PantelicPočetnik
27/05/2018
"I u centar praznične trpeze stavite ovu jedinstvenu božićnu pletenicu, koju će svi želeti da probaju "
Priprema20 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno45 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano332
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • lisnato testo - 500 g
  • jaja - 1 komad
  • Za nadev
  • belanca - 2 komada
  • suvo grožđe - 100 g, tamno
  • bademi - 100 g, namrvljeni
  • orasi - 100 g, namrvljeni
  • brani - 100 ml
  • sušene smokve - po ćelji (ili drugo sušeno voće)
  • cimet - 1 kašičica
  • oraščić - 1 kašičica, u prahu
  • Za preliv
  • šećer - 50 g
  • šećer u prahu - 120 - 130 g
  • voda - 5 ml
  • med - 1 kašika
  • vanilin šećer - 8 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Natopite suvo grožđe u brendiju jedan sat, posle ga ocedite i pomešajte sa ostalim sastojcima za nadev (sačuvajte deo belanca).

2. Trebaćenam dva jednaka pravougaona lista lisnatog testa. Jedan rasporedite na radnu površinu i nanesite nadev ali da ne doseže do krajeva (po želji možete da pospete sa malo šećera). Namažite po krajevima belancem i poklopite drugim listom lisnatog testa.

3. Prtisnite krajeve da se slepe pomoću belanca i uvijte u rolat, presavijajući samo dva-tri puta, ne vodeći računa da li je čvrsto.

4. Napravite jedan razrez po dužini, ostavljajući 3-4 cm od vrha i tako dva dobijena dela uvijte jedan s drugim u lepu pletenicu. Ne brinite se da će se nadev razliti svuda, tako će čak biti efektnije.

5. Namažite umućenim jajetom i ispecite prema uputstvu na pakovanju lisnatog testa.

6. Pomešajte sastojke za glazirajući preliv i prelijte pletenicu. Stavite na kratko u već isključenu rernu da se brže osuši.

7. Servirajte sa slatkim desertnim vinom na prazničnoj trpezi.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar