Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čizkejk»Čizkejk limun maskarpone

Čizkejk limun maskarpone

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Čizkejk limun maskarpone
Fotografije: marcheva14
6 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Kada neko kaže da nas zove na čizkejk sa maskarponeom od limuna, odmah zaboravljamo na svakakva obećanja za dijete"

Potrebni sastojci

  • keks - 200 g, integralni
  • keks - 50 g, petit beurre
  • maslac - 60 g, istpoljeni
  • krem sir - 900 g
  • šećer - 300 g, kristal
  • kukuruzni skrob - 50 g
  • jaja - 3 komada
  • žumanca - 3 komada
  • kora limuna - od 1 limuna, narendana, fina
  • maskarpone - 350 g
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • GOMILICE OD ŠUMSKOG VOĆA
  • jagode - 125 g
  • maline - 125 g
  • borovnice - 125 g
  • šećer - 75 g, kristal
  • sok od limuna - od 1/2 limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Počinje se jedan dan ranije;

Rerna - 130 stepeni;

Kalup prečnika - 23-24 cm sa prstenom.

1. Svo voće se stavlja u multipraktik/blender, dodaje se šećer i sok od limuna, umuti se u krem. Procedi se kroz cediljku. Nije neophodno da se stavi na ringlu, osim ako se ne čuva duže vreme.

2. Keks se stavlja u najlon kesu i oklagijom se pređe odozgo da se dobiju mrvice. Sipaju se u posudu, dodaje se istopljeni maslac i 1 kašika šećera. Meša se dok se ne dobije mokar pesak.

3. Kalup sa prstenom se podmaže maslacem uključujući i njegove zidove, dno se pokriva papirom, ali tako da izlazi van ocrtanog prečnika, odnosno da prsten pri kopčanju zahvati papir. Krajevi se skupljaju ispod dna kalupa. Sipa se keks i dnom čaše se pritiska veoma dobro. Stavljaju se u zagrejanu rernu na 150 stepeni 10 minuta. Izvade se.

4. Krem sir se stavlja u posudu sa šećerom, skrobom i meša se mikserom dok ne postane krem. Jedno po jedno se dodaju sva jaja, maskarpone, vanila, kora limuna i sok od limuna. Umuti se u krem.

5. Smesa se sipa preko keksa, poravna se, uvija se čvrsto u aluminijumsku foliju sa svih strana i stalja se da se peče na pari u posudi za pečenje preko krpe. Naliva se vrela voda do sredine kalupa. Peče se na 130 stepeni tačno - 70 minuta.

Nakon tih 70 minuta rerna se isključuje i kalup sa čizkejkom ostaje u rernu dok se potpuno ne ohladi, a nakon toga se stavlja u frižider na jednu noć.

6. Nakon što se izvadi iz frižidera. gorionikom ili fenom se prođe po zidovima kalupa da može lakše da se izvadi i da se ne ošteti. Odozgo se stavlja rešetka i okreće se, sklanja se papir, okreće se ponovo na tanjir za serviranje.

Seče se na parčiće kao za tortu, preliva se gomilicama šumskog voća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: