Način pripreme
Operite jagnjeće džigerice, isecite na nekoliko krupnih parčića, da bude lakše kuvanje i natopite oko 30 minuta u vodi. Ocedite, prelijte novom čistom vodom i stavite ih na umerenu vatru da se skuvaju oko 40 minuta do 1 sat. Skidajte penu s vremena na vreme.
Izvadite parčiće džigerice da se ohlade i isecite ih na sitno, odstranjujući krvne sudove, ako su vam neprijatni. Bujon procedite.
Iseckajte na veoma sitno luk i beli luk (ja ih meljem u blenderu), a šargarepu na male kocke. Propržite povrće 4-5 minuta sa prstohvatom soli i stavite paradajz pire, ljutu alevu papriku u biber i suvu nanu. Mešajte 2-3 minuta dok ne ispari tečnost od paradajza i nalijte bujon.
Sipajte isečene džigerice, celer u prahu i sirće i kuvajte 15-20 minuta, dolivajući malo vode. Pred kraj kuvanja stavite i svežu nanu i još malo soli ako je neophodno.
Sklonite sa vatre i ostavite da se blago prohladi, a za zapršku umutite sve sastojke i nalijte 1-2 kutlače čorbice, da se ujednače temperature. Nalijte zapršku i promešajte.
Toplu čorbu od iznutrica servirajte sa ljutim paprikama i posudicom kiselog mleka po želji.
Prijatno!
Pogledajte takođe kako da napravite čorbu od jagnjeće glavice ili omiljeni jagnjeći kurban.