Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Jagnjeća sarmica»Ukusna sarma od jagnjećih iznutrica u rerni

Ukusna sarma od jagnjećih iznutrica u rerni

veronnika_pavlovaveronnika_pavlova
Šegrt
4911938
Ukusna sarma od jagnjećih iznutrica u rerni
Fotografije: veronnika_pavlova
1 / 3
15/07/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Prosto probajte ovu ukusnu jagnjeću sarmu od iznutrica u rerni i polizaćete prste!"

Potrebni sastojci

  • jagnjeće iznutrice - 1 kg, od crne džiegerice, bele džigerice i creva
  • pirinač - 1 šolja, biserni
  • mladi beli luk - 2 komada, beli deo
  • mladi luk - 1 vezica
  • kromid lul - 2 velike glavice
  • divlja nana - 1/2 vezice
  • crni biber - 1/2 kašičice
  • ulje - 1/2 šolje
  • so - 1/2 kašičice
  • Za preliv
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • jaja - 1 komad
  • brašno - 1 - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Recept za ukusnu sarmu od jagnjećih iznutrica u rerni se bezpogovorno ubraja u klasične recepte za bugarsku nacionalnu kuhinju. A jednostavno se spremiti ukusnu sarmu od iznutrica za Uskrs! Prosto probajte ovu ukusnu jagnjeću sarmu od iznutrica u rerni i polizaćete prste!

Dobro operemo jagnjeće iznutrice od crne džigerice, bele džigerice i creva. Stavljamo veliku šerpu na ringlu sa vodom da uzavri. Unutra dodajemo iznutrice. Pre nego što se u potpunosti skuvaju, na kraju kuvanja bacamo vodu i prebacujemo ih ponovo u veliku šerpu sa vodom, dokuvavajući ih.

Kada se skuvaju, iscedimo ih i stavljamo u tepsiju da se malo ohlade kako bismo posle mogli da ih naseckamo. Od vode u kojoj su uzavirale drugi put iznutrice, odvajamo 3 1/2 šolje tečnosi i procedimo je. Stavljamo je u posebnu posudu sa strane.

Operemo pod mlazom vode divlju nanu i sitno je naseckamo. Operemo i luk i beli luk i očistimo ih. Sitno naseckamo mladi luk, kao i dve glavice kromid luka. Posle sitno naseckamo beli luk, ali samo beli deo njega.

Očistimo pirinač i dobro ga operemo vodom. Koristimo bugarski biserni pirinač. Stavljamo šerpu na ringlu sa malo ulja da se zagreje i dodajemo sitno naseckan luk i pirinač, nakon čega dobro izmešamo. Dodajemo i beli luk. Kuvamo dok pirinač ne dobije staklast izgled. Ponovo mešamo i dodajemo 3 1/2 šolje proceđene tečnosti od iznutrica.

Skuvane iznutrice sitno naseckamo i dodajemo ih u šerpu na ringli. Dodajemo divlju nanu, začinjavamo solju i crnim biberom i dobro izmešamo. Ostavljamo na tihoj vatri da se krčka dok ne bude polugotovo, nakon čega skidamo sa rinlge i presipamo sarmu od iznutrica u veliku tepsiju.

Pravimo preliv za sarmu od iznutrica tako što u posudi dobro umutimo jaje, kiselo mleko i brašno. Njime odozgo zalivamo sarmu od iznutrica i pečemo u rerni na 180 stepeni otprilike 20 minuta dok se ne dobije zlatkasta korica. Kada je gotova, vadimo, ostavljamo da se blago ohladi, sečemo i serviramo sa čeri paradajzom ili prolećnom salatom po izboru! Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: