Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Jagnjeća čorba»Uskršnja čorba od jagnjećih iznutrica sa zaprškom

Uskršnja čorba od jagnjećih iznutrica sa zaprškom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Uskršnja čorba od jagnjećih iznutrica sa zaprškom7 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
95 min.
Ukupno
125 min.
Porcije
7
"Uskršnja čorba je obavezno jagnjeća, a mi vam preporučujemo da bude i sa zaprškom, jer je tako još ukusnija"

Potrebni sastojci

  • jagnjeći komplet - oko 500 g crna i bela džigerica
  • luk - 1 glavica, velika
  • šargarepa - 1 - 2 komada
  • beli luk - 2 čena
  • nana - 3 kašike, iseckana (sveža)
  • nana - suva, po ukusu
  • biber - po ukusu
  • paradajz pire - 5 kašika
  • ljuta aleva paprika - 1 prstohvat ili po ukusu
  • celer - 1 kašika, u prahu
  • sirće - 2 kašike
  • ulje - 100 ml
  • so - po ukusu
  • Za zapršku
  • žumanca - 2 koamda
  • kiselo mleko - 3 - 4 kašike, izvršite
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

1. Operite džigerice, isecite na nekoliko krupnih parčića, da bude lakše kuvanje i natopite oko 30 minuta u vodi. Ocedite, prelijte novom čistom vodom i stavite ih na umerenu vatru da se skuvaju oko 40 minuta do 1 sat. Skidajte penu s vremena na vreme.

2. Izvadite parčiće džigerice da se ohlade i isecite ih na sitno, odstranjujući krvne sudove, ako su vam neprijatni. Bujon procedite.

3. Iseckajte na veoma sitno luk i beli luk (ja ih meljem u blenderu), a šargarepu na male kocke. Propržite povrće 4-5 minuta sa prstohvatom soli i stavite paradajz pire, ljutu alevu papriku u biber i suvu nanu. Mešajte 2-3 minuta dok ne ispari tečnost od paradajza i nalijte bujon.

Sipajte isečene džigerice, celer u prahu i sirće i kuvajte 15-20 minuta, dolivajući malo vode. Pred kraj kuvanja stavite i svežu nanu i još malo soli ako je neophodno.

4. Sklonite sa vatre i ostavite da se blago prohladi, a za zapršku umutite sve sastojke i nalijte 1-2 kutlače čorbice, da se ujednače temperature. Nalijte zapršku i promešajte.

Toplu čorbu servirajte sa ljutim paprikama i posudicom kiselog mleka po želji.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti