Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Krofnice»Vazdušaste krofnice od bundeve

Vazdušaste krofnice od bundeve

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Vazdušaste krofnice od bundeve
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
70 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
6
"Ovo nisu samo krofnice - već zapravo viši kulinarski let - zato nemamo strpljenja da nam se hvalite vašim"

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g
  • pire od bundeve - 300 g
  • žumanca - 1 komad
  • voda - 150 ml, topla
  • šećer - 2 kašike
  • kvasac - 25 g, svež ili 7 g, suv
  • kora limuna - od 1/2 limuna, žuti deo
  • kora pomorandže - od 1/2 pomorandže, narandžasti deo
  • vanila - 1 komad
  • cimet - 1 prstohvat
  • šećer u prahu - za posipanje ili valjanje
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac u toploj vodi sa šećerom i ostavite da naraste 10 minuta na toplom.

2. Ocedite pire od bundeve od suvišne vode i pomešajte ga sa umućenim žumancem, vanilom, cimetom i korama lmuna i pomorandže (za pire ja umesto da kuvam bundevu ja sam je ispekla, uvijenu u aluminijumsku foliju tako se ne napoji sa previše vode i bude ukusnija. Posle sam je pasrala i bila je teža od 300 g).

3. Sipajte narasli kvasac u preostalu smesu i dobro promešajte.

4. Dodajte prosejano brašno malo po malo, mešjući dobro dok se ne dobije homogena smesa. Treba da izgleda kao na slici koju sam zakačila - kao gusta i rastegljiva kašica.

5. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da naraste 1 sat dok ne utrostruči obim.

6. Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi (dobro je da je obilna količina) i pripremite posudu s vodom.

7. Kašičicom uzimajte meko testo levom rukom, a desnu potapajte u vodu i uzimajte smesu kašikom, dok palcem pravite rupicu u sredini i odmah spuštajte u zagrejano ulje. Ne brinite se ako vam prve krofnice ne budu pravilnog oblika, kod tako retkog i lepljivog testa to je normalno. Kvasite ruku kod svake sledeće krofnice, pazeći da ne upada voda u ulje, da ne prska. Ne stavljajte mnogo u tiganj, da se ne slepe jedna za drugu. Kada dobiju prijatnu preplanulost s jedne strane, okrenite s druge.

8. Gotove krofnice izvadite na kuhinjski ubrus, da se apsorbuje suvišna masnoća i pospite obilno šećerom u prahu.

9. Servirajte sa šoljom tople čokolade!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: