Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Punjene Pogače»Pogača od belog luka sa nadevom od spanaća

Pogača od belog luka sa nadevom od spanaća

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Pogača od belog luka sa nadevom od spanaća
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
02/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
4
"Prolećna pogača sa nadevom od spanaća i neodoljivom aromom belog luka - nećete želeti da pogledate ni jednu drugu"

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g, plus 50 g za dodatno mešenje
  • kvasac - 20 g, živ
  • jaja - 2 komada
  • ulje - 2 kašike
  • mast - 25 g
  • maslac - 25 g
  • sirće - 1/2 kašike
  • sveže mleko - 100 ml
  • kiselo mleko - 2 kašike, pune
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašika
  • beli luk - 1 čen
  • Za nadev
  • spanać - 250 g
  • luk - 1/2 glavice
  • mladi beli luk - 3 struka
  • maslinovo ulje - 4 - 5 kašika
  • so
  • biber - po ukusu
  • kačkavalj - 100 g
  • seme bundeve - oljušteno, za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac u zagrejanom svežem mleku sa šećerom. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da naraste 10 minuta;

2. Prosejte u dubokoj posudi brašno sa solju i napravite udubljenje, u koje sipate ulje, sirće, kiselo mleko, čen belog luka fino narendan i jedno jaje + belance od drugog (žumance sačuvajte za mazanje na kraju);

3. Sipajte u udubljenje i narasli kvasac i zamesite meko nelepljivo testo, dodajući brašno ako je neophodno;

4. Namažite testo uljem i stavite u posudu, uvijte krpom i ostavite na toplom jedan sat, dok ne utrostruči svoj obim;

5. Za to vreme napravite nadev, tako što iseckate i zapržite mladi beli luk i luk u maslinovom ulju. Kada omekšaju dodajte im i spanać, dobro opran i iseckan na krupnije. Začinite solju i biberom i kuvajte 2-3 minuta. Ostavite da se ohladi;

6. Naraslo testo podelite na 4 lopte i svaku razvijte u tanku koru. Namažite svaku zajedno istopljenim mašću i maslacem (sačuvajte malo od ove masnoće za kraj). Rasporedite nadev ravnomerno preko cele površina kora i pospite kačkavaljem;

7.Uvijte četiri kore u rolate i posle zavijte još jednom u pužiće.

8. Stavite u malu posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje il prethodno namazanu. Ostavite da narstu još jednom 30 minuta.

9. Namažite umućenim žumancem sa nekoliko kapi svežeg mleka i ukrasite semenom bundeve;

10. Pecite na 160 stepeni, ne grejte rernu unapred, oko pola sata, a onda možete da uvećate na 180 stepeni za prijatnu preplanulost. Ne otvarajte rernu tokom prvih 20 minuta, a nakon toga možete da proveravate čačkalicom dok ne bude gotovo;

11. Gotovu pogaču namažite ostatkom maslaca i masti i pokrijte krpom na 10 minuta. Nakon toga je spremna za konzumaciju!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: