Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Punjene pogače»Pogača od belog luka sa nadevom od spanaća

Pogača od belog luka sa nadevom od spanaća

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Pogača od belog luka sa nadevom od spanaća5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
4
"Prolećna pogača sa nadevom od spanaća i neodoljivom aromom belog luka - nećete želeti da pogledate ni jednu drugu"

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g, plus 50 g za dodatno mešenje
  • kvasac - 20 g, živ
  • jaja - 2 komada
  • ulje - 2 kašike
  • mast - 25 g
  • maslac - 25 g
  • sirće - 1/2 kašike
  • sveže mleko - 100 ml
  • kiselo mleko - 2 kašike, pune
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašika
  • beli luk - 1 čen
  • Za nadev
  • spanać - 250 g
  • luk - 1/2 glavice
  • mladi beli luk - 3 struka
  • maslinovo ulje - 4 - 5 kašika
  • so
  • biber - po ukusu
  • kačkavalj - 100 g
  • seme bundeve - oljušteno, za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac u zagrejanom svežem mleku sa šećerom. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da naraste 10 minuta;

2. Prosejte u dubokoj posudi brašno sa solju i napravite udubljenje, u koje sipate ulje, sirće, kiselo mleko, čen belog luka fino narendan i jedno jaje + belance od drugog (žumance sačuvajte za mazanje na kraju);

3. Sipajte u udubljenje i narasli kvasac i zamesite meko nelepljivo testo, dodajući brašno ako je neophodno;

4. Namažite testo uljem i stavite u posudu, uvijte krpom i ostavite na toplom jedan sat, dok ne utrostruči svoj obim;

5. Za to vreme napravite nadev, tako što iseckate i zapržite mladi beli luk i luk u maslinovom ulju. Kada omekšaju dodajte im i spanać, dobro opran i iseckan na krupnije. Začinite solju i biberom i kuvajte 2-3 minuta. Ostavite da se ohladi;

6. Naraslo testo podelite na 4 lopte i svaku razvijte u tanku koru. Namažite svaku zajedno istopljenim mašću i maslacem (sačuvajte malo od ove masnoće za kraj). Rasporedite nadev ravnomerno preko cele površina kora i pospite kačkavaljem;

7.Uvijte četiri kore u rolate i posle zavijte još jednom u pužiće.

8. Stavite u malu posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje il prethodno namazanu. Ostavite da narstu još jednom 30 minuta.

9. Namažite umućenim žumancem sa nekoliko kapi svežeg mleka i ukrasite semenom bundeve;

10. Pecite na 160 stepeni, ne grejte rernu unapred, oko pola sata, a onda možete da uvećate na 180 stepeni za prijatnu preplanulost. Ne otvarajte rernu tokom prvih 20 minuta, a nakon toga možete da proveravate čačkalicom dok ne bude gotovo;

11. Gotovu pogaču namažite ostatkom maslaca i masti i pokrijte krpom na 10 minuta. Nakon toga je spremna za konzumaciju!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: