Način pripreme
1. Rastvorite kvasac u zagrejanom svežem mleku sa šećerom. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da naraste 10 minuta;
2. Prosejte u dubokoj posudi brašno sa solju i napravite udubljenje, u koje sipate ulje, sirće, kiselo mleko, čen belog luka fino narendan i jedno jaje + belance od drugog (žumance sačuvajte za mazanje na kraju);
3. Sipajte u udubljenje i narasli kvasac i zamesite meko nelepljivo testo, dodajući brašno ako je neophodno;
4. Namažite testo uljem i stavite u posudu, uvijte krpom i ostavite na toplom jedan sat, dok ne utrostruči svoj obim;
5. Za to vreme napravite nadev, tako što iseckate i zapržite mladi beli luk i luk u maslinovom ulju. Kada omekšaju dodajte im i spanać, dobro opran i iseckan na krupnije. Začinite solju i biberom i kuvajte 2-3 minuta. Ostavite da se ohladi;
6. Naraslo testo podelite na 4 lopte i svaku razvijte u tanku koru. Namažite svaku zajedno istopljenim mašću i maslacem (sačuvajte malo od ove masnoće za kraj). Rasporedite nadev ravnomerno preko cele površina kora i pospite kačkavaljem;
7.Uvijte četiri kore u rolate i posle zavijte još jednom u pužiće.
8. Stavite u malu posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje il prethodno namazanu. Ostavite da narstu još jednom 30 minuta.
9. Namažite umućenim žumancem sa nekoliko kapi svežeg mleka i ukrasite semenom bundeve;
10. Pecite na 160 stepeni, ne grejte rernu unapred, oko pola sata, a onda možete da uvećate na 180 stepeni za prijatnu preplanulost. Ne otvarajte rernu tokom prvih 20 minuta, a nakon toga možete da proveravate čačkalicom dok ne bude gotovo;
11. Gotovu pogaču namažite ostatkom maslaca i masti i pokrijte krpom na 10 minuta. Nakon toga je spremna za konzumaciju!