Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Lazanja bez testenine sa patlidžanom

Lazanja bez testenine sa patlidžanom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Lazanja bez testenine sa patlidžanom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Baš tako - lazanja bez testenine - pravo ludilo od povrća i aromatičnog sosa"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 4 komada
  • mleveno meso - 500 g
  • paradajz pire - 450 ml
  • belo vino - 80 ml
  • lu - 1 glavica
  • grijer sir - 250 g
  • grana padano - 200 g (ili običan kačkavalj)
  • biber - po ukusu
  • origano - 1 supena kašika
  • peršun - 4 - 5 strukova, svež
  • bosiljak - po ukusu, suv ili svež
  • cimet - po ukusu
  • sveže mleko - 40 ml
  • maslinovo ulje - oko 100 ml
  • so
  • šećer - 1 kašičica
  • za bešamel
  • sveže mleko - 600 ml
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • maslac - 30 g
  • brašno - 45 - 50
  • muskantni oraščić - po ukusu
  • beli biber - po ukusu
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

1. Isecite patlidžan po dužini na kriške debljine oko 1/2 cm. Poređajte ih u pleh, pospite maslinovim uljem i solju, i pecite na 200 stepeni oko 15-20 minuta.

2. Za to vreme luk sitno iseckajte i pržite u preostaloj količini maslinovog ulja, ako je potrebno dodajte još. Kad bude skoro gotov, stavite mleveno meso, mešajte intenzivno da se izmrvi. Dodajte biber i so.

3. Kad mleveno meso promeni boju, odmah sipajte belo vino i mešajte dok ne ispari, nakon toga dodajte origano, bosiljak, cimet i paradajz pire sa kakšičicom šećera. Kuvajte na srednjoj/tihoj vatri dok ne ostane na masti, i na kraju sipajte sveže mleko. Dobro mešajte ono će se pomešati sa smesom i daće nežniju boju i omekšaće ukus.

4. Skinite sa vatre i stavite iseckan peršun.

5. U pleh prečnika oko 40/25 cm poređajte sloj krišaka patlidžana, odozgo ravnomerno rasporedite bolonjeze sos i izrendajte polovinu od sireva. Preko njih ponovo poređajte patldižan i preostali sos. Ostavite sa strane i počnite sa pripremom bešamel sosa.

6. U šerpi ugrejte maslac i maslinovo ulje na rednjoj/tihoj vatri. Kad se maslac potpuno rastopi, odjednom sipajte brašno i mešajte oko dva minuta, nakon toga sipajte malo po malo mleka (dobro je da ude hladno), mešajte neprestano dok ne dobijete željenu gustinu i dok bešamel ne postane gladak. Nemojte se plašiti ako se u početku stvore grumenčići od brašna, oni će se rastvoriti prilikom mešanja. Na kraju začinite solju, belim biberom i muskatntnim oraščićem.

7. Gotov bešamel sipajte u pleh u patlidžan, ravnomerno rasporedite. Izrendajte preostale sireve i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobijete lepu boju odozgo.

8. Gotovo jelo pospite peršunom ili drugim zelenim začinom za raskoš.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: