Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Empanada»Empanade sa nadevom od sira

Empanade sa nadevom od sira

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
22453950
Empanade sa nadevom od sira
Fotografije: Daniela Ruseva
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
16
"Ovo nisu pogačice, ovo su empanade sa nadevom od sira i predivne su"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 350 g
  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 150 ml
  • maslinovo ulje - 3 kašike
  • maslac - 3 kašike
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • so - 1 prstohvat
  • šećer - 1 prstohvat
  • za nadev
  • sir - 200 g
  • jaja - 2 komada
  • još
  • žumanca - 1 komad, za mazanje
  • belanca - 1 komad, za mazanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno zajedno s praškom za pecivo i prstohvatom soli. Dodajte sveže mleko, prethodno blago zagrejano i prstohvat šećera. Dodajte i maslac koji je bio na sobnoj temperaturi. Sipajte tri kašičice maslinovog ulja, razbijte na kraju i jaje, promešajte kašikom, zahvatite malo brašna, a nakon toga prebacite na radnu površinu i zamesite meko testo.

Podelite testo na dva dela. Svaki rastegnite po dužini i isecite na 8 jednakih delova, da se dobije ukupno 16 komada. Njih ćemo oblikujte u dlanu u loptice.

Na blago nabrašnjenu radnu površinu stavljamo svaku lopticu, koju odozgo takođe posipamo sa malo brašna i tako ih sve razvijamo u male pogačice širine oko 10-12 cm. Poređamo ih odmah jednu do druge, bez brige da će se zalepiti jer je testo prijatno namazano.

Ja sam koristila kalup za presavijanje te razmere. Ako želite možete da napravite manje i u tom slučaju treba da se koristi veća čaša ili prsten, da se iseku krugovi, a testo da se razvije u koru.

Po ivicama svake razvijene kore maže se belancem. U sredinu se stavlja po jedna kašika nadeva, napravljena od izgnječenog sira zajedno sa dva jaja. Oblikuje se tako što se zatvara kao školjka i pritiska se da se zalepi. Možete da pritisnete viljuškom po ivicama.

Tu želim da dodam, da su u različitim zemljama, preferencije za nadev različite - može da se izdinsta teleće ili ovčije mleveno meso sa lukom i začinima, pirinač sa ribom itd. - pitanje ukusa.

Poređajte prvih 8 empanada u posudu za pečenje preko papira za pečenje.

Namažite ih umućenim žumancem i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni. Ispecite ih 15-20 minuta. Napravite sledećih osam za to vreme.

Prijatne hrskave korice spolja, mekane iznutra, kod kuće ih volima garnirane sa slatkom od šumskog voća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: