Način pripreme
Prvo aktivirajte kvasac sa malo mlakog mleka, 2 supene kašike šećera i 2 supene kašike brašna. Razbijte jaja i odvojite jedno žumance za premazivanje.
Preostala jaja umutite sa kiselim mlekom, preostalim svežim mlekom. Prosejte brašno. Dodajte so, napravite udubljenje, sipajte smesu od jaja, a posle kvasac. Zamesite srednje tvrdo, elastično testo.
Namažite ga uljem i pokrijte folijom. Nadošlo testo podelite na četiri jednaka dela i jedan manji deo, veličine jabuke, koja će biti za sredinu pogače.
Svaki deo razvijte oklagijom na oblu koru i namažite je maslacem (četvrtu nemojte). Obložite pleh papirom za pečenje i unutra stavite kore. Isecite centar na osam delova, ne treba da idete do kraja testa. Oko 2 cm treba da ostane neisečeno.
Svaki list uzmite i provucite (progurajte) odozgo na gore i vucite ga centar pleha, tako sve sakupite. Drvenim štapićem pritisnite po sredini svaki list, tako se otvaraju drugi slojevi.
Od malog, petog dela razvucite malu koru. Namažite je maslacem i uvijte u rolate, isecite po sredini i uvijte. Uvijte i stavite u sredinu, ostavite pogaču da nadođe, nakon toga je premažite umućenim žumancem, pospite listićima badema i susamom. Pecite u ugrejanoj rerni na 160 stepeni oko 35-40 minuta.