Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Praznična pogača sa susamom i bademima

Praznična pogača sa susamom i bademima

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Praznična pogača sa susamom i bademima
Fotografije: Vanya Georgieva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"I da bi praznik bio potpun - praznična pogača sa susamom i bademima"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 350 ml
  • kiselo mleko - 4 supene kašike
  • kvasac - 1/2 kockice (20g)
  • šećer - 2 supene kašike
  • so - 1 kašičica
  • ulje 5 supenih kašika
  • brašno - 1 kg
  • maslac - 50 g, za premazivanje kora
  • za posipanje
  • bademi - listići
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo aktivirajte kvasac sa malo mlakog mleka, 2 supene kašike šećera i 2 supene kašike brašna. Razbijte jaja i odvojite jedno žumance za premazivanje.

Preostala jaja umutite sa kiselim mlekom, preostalim svežim mlekom. Prosejte brašno. Dodajte so, napravite udubljenje, sipajte smesu od jaja, a posle kvasac. Zamesite srednje tvrdo, elastično testo.

Namažite ga uljem i pokrijte folijom. Nadošlo testo podelite na četiri jednaka dela i jedan manji deo, veličine jabuke, koja će biti za sredinu pogače.

Svaki deo razvijte oklagijom na oblu koru i namažite je maslacem (četvrtu nemojte). Obložite pleh papirom za pečenje i unutra stavite kore. Isecite centar na osam delova, ne treba da idete do kraja testa. Oko 2 cm treba da ostane neisečeno.

Svaki list uzmite i provucite (progurajte) odozgo na gore i vucite ga centar pleha, tako sve sakupite. Drvenim štapićem pritisnite po sredini svaki list, tako se otvaraju drugi slojevi.

Od malog, petog dela razvucite malu koru. Namažite je maslacem i uvijte u rolate, isecite po sredini i uvijte. Uvijte i stavite u sredinu, ostavite pogaču da nadođe, nakon toga je premažite umućenim žumancem, pospite listićima badema i susamom. Pecite u ugrejanoj rerni na 160 stepeni oko 35-40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: