Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Đuveč»Svinjska kolenica na lovački način

Svinjska kolenica na lovački način

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k949
Svinjska kolenica na lovački način
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 9
10/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
28 min.
Kuvanje
220 min.
Ukupno
248 min.
Porcije
3
"Oslonite se na lovce ne samo da jedu ručak već i da ga spreme na najukusniji način"

Potrebni sastojci

  • svinjska kolenica - 1 komad, sa kožom (1, 3 kg)
  • krompir - 3 komada
  • luk - 1 glavica
  • arpadžik - oko 10 komada luka
  • beli luk - 3 struka, mladi + 3 čena stari
  • šargarepa - 2 komada
  • paradajz pire - 6 - 7 kašika
  • lovorov list - 2 komada
  • karanfilić - 6 zrna
  • biber - po ukusu
  • vegeta - 1 - 2 kašike, začin od povrća
  • bujon - 1 kocka, mešan (od mesa/od povrća)
  • ljuta paprika - po ukusu (u ljuspama, aleva)
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - oko 70 ml
  • peršun - 2 struka
  • limun - kriške za serviranje
  • crno vino - 1 čaša
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjsku kolenicu operite i osušite. Napravite proreze po koži oštrim nožem, nemojte seći meso, i natrljajte solji, biberom, mrvljenim karanfilićem, ljutom alevom paprikom i začinom od povrća. Namažite sa malo maslinovog ulja i ostavite na sobnoj temperaturi 30-40 minuta.

Zagrejte rernu do 200 stepeni i stavite meso u posudu za pečenje. Prelijte sa jednim prstom vode, stavite lovorove listove i uvijte aluminijumskom folijom. Ako koristite glinenu posudu/đuvečaru s poklopcem, stavite poklopac.

Pecite na toj temperaturi 20 minuta i smanjite na 170 stepeni. U slučaju da koristite glinenu đuvečaru, obavezno stavite u hladnu rernu i pecite malo duže - 30 minuta na 200 stepeni.

Nakon što smanjite temperaturu, ostavite da se peče 2 sata i 30 minuta tako. Možete da nadgledate da li se nivo vode smanjio i ako treba dolijte malo. Kod mene je bilo potrebno.

Nakon što istekne to vreme, izvadite iz rernei dodajte svo povrće isečeno na krupno, posoljeno i pomešano sa paradajzom i preostalo maslinovo ulje. Možete u njih da pomešate i još bibera. Dolijte malo vode, nemojte skroz prekrivati povrće i namrvite kocku bujona.

Ako je kolenica uhvatila tamnu koricu već sa jedne strane, okrenite je sa druge i gurnite ponovo sve u rernu, ne pokrivajte.

Povećajte temperaturu na 200 stepeni i pecite još 30-40 minuta ili dok povrće i meso ne budu potpuno gotovi. Kada bocnete viljuškom u kolenicu, ona treba da ulazi sa lakoćom i da meso bude krhko. Takođe znak da je potpuno gotova, je kada počne vidljivo da se odvaja od kosti.

Nalijte vino, okrenite još jednom kolenicu i pecite još 15-20 minuta. Ako je preplanulost pretamna, ponovo stavite foliju ili poklopac.

Gotovo jelo ostavite da se blago ohladi, ostavljajući ga pokriveno, da se dobro popari.

Servirajte toplo, posuto sveže iskidanim peršunom i kriškama limuna.

Prijatno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: