Bonapeti.rs»Recepti»Mlečni proizvodi i zamene»Biljno mleko»Domaće kokosovo mleko korak po korak

Domaće kokosovo mleko korak po korak

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301523k
Domaće kokosovo mleko korak po korak
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
1
"Za one koji obožavaju aromu kokosa - vidite kako se pravi domaće kokosovo mleko, korak po korak"

Potrebni sastojci

  • kokosov orah - 1 komad, mesnati deo
  • voda - 4 šolje, filtrirana
  • zaslađivač - po želji (med)
* merne jedinice

Način pripreme

Njegov miris i ukus nagoveštavaju egzotiku. Kremaste konzistencije ono će biti deo vaših zdravih napitaka i dobar razlog da ga uključite u svoj meni.

Kokos koji nabavite treba da je svež i dobro sazreo. Probijamo rupu pomoću vadičepa. Odvajamo kokosovu vodu u posudicu.

Stavljamo ga na tvrdu površinu i čekićem (oštrom stranom) udaramo po sredini voćke, dok je vrtimo sa svih strana.

Nakon što se ljuštura podeli na dva dela vadimo mesnato jezgro. Ljuštimo braon ljuspu jezgra pomoću ljuštilice za povrće, da ostane samo beli deo.

Isečemo ga na parčiće i stavljamo u posudu blendera zajedno sa vodom i sokom od kokosovog oraha.

Miksujemo u homogenu smesu 6-8 minuta.

Procedimo tečnost kroz gazu, cedimo dobro kokosovo brašno, da izdvojimo maksimalnu količinu mleka iz njega.

Čuvajte kokosovo mleko 2-3 dana u frižideru u čvrsto zatvorenoj staklenoj posudi. Po želji možete da zasladite sa medom.

Čudesan dodatak za smuti, frape, sladolede, deserte i kremove.

Savet: Dva do tri parčića jezgra narendajte na sitno rende. Punomasno kokosovo brašno osušite na sobnoj temperaturi i sačuvajte u staklenoj tegli. Kvalitet arome i ukusa nije isti kao kupovni.

Kokosovo mleko je sjajna zamena životinjskom i pogodna je za konzumaciju kod ljudi sa zdravstvenim problemima kao što su alergija na belanca kravlje mleko ili za vegane.

Ono održava nivo šećera u krvi. Bogato je vitaminima iz grupe B, C i E.

U kokosovom mleku se nalazi laurinska kiselina, poznata po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima.

Sprovedeno je mnogo naučnih ispitivanja i ostanovljeno je da masne kiseline iz srednjeg lanca koje se nalaze u kokosovom mleku, povećavaju razmenu energije i pomažu povećanju fizičke aktivnosti. Laurinska kiselina se usvaja veoma lako u organizmu i mozak je koristi za energiju, a čak nije potrebno ni da se preradi u gastro-intestalnom traktu u žučnoj kiselini, kao neke druge masnoće.

Kokosovo mleko obezbeđuje našem telu mnogo minerala - mangan, magnezijum, fosfor, gvožđe, koji su neophodni za održavanje krvnog pritiska i kardio-vaskularnog sistema i štite organizam od dehidracije i dijareje.

Konzumacija kokosovog mleka može da pomogne u snižavanju nivoa holesterola, poboljšanju krvnog pritiska i snižava rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: