Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Kiparsko slatko od jagoda

Kiparsko slatko od jagoda

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k197
Kiparsko slatko od jagoda
Fotografije: marcheva14
1 / 4
11/06/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
3
"Slatko kiparskih baba koje će naterati bugarske babe da gledaju sa trunčicom zavisti - zapišite recept"

Potrebni sastojci

  • jagode - 1 kg, očišćenje
  • sok od limuna - od 3 komada
  • voda - 1 litar
  • šećer - 1 kg
* merne jedinice

Način pripreme

Jagode se očiste i operu obilno pod hladnom vodom. Oštrim nožem im se odstrane drške, dok se pazi da se iseče što je manje moguće od voćki, da se ne oštete i da ostanu cele tokom toplotne obrade.

Očišćene jagode se poređaju u jedan red u posudu za pečenje i prelivaju se sokom od 3 isceđena limuna, dok se pažljivo i lagano rasporede viljuškom, tako da sok prelije svaku voćku. Pokrivaju se folijom i ostavljaju se 3-4 sata na sobnoj temperaturi.

Litar vode se stavi na ringlu da provri. Jagode se izvade iz limunovog soka rešetkastom kašikom i spuštaju se u kipuću vodu. Kuvaju se 2-3 minuta, nakon čega se ponovo izvade rešetkastom kašikom. Ocede se dobro i poređaju se jedna do druge u veliku posudu, ponovo u jedan red.

U dubokoj šerpi se pomeša šećer - 1 kg i 375 ml vode, u kojoj su se kuvale jagode. Stavlja se na pojačanu ringlu, dok se povremeno meša dok se šećer ne istopi.

Kada provri, temperatura ringle se smanjuje na tiho kuvanje tečnosti i ostavlja se da se sirup zgusne. Treba više da se zgusne, jer kad se dodaju jagode otpustiće se.

Pažljivo se kašikom prebacuju jagode u sirup i šerpa se sklanja s ringle.

Ohlade se na sobnu temperaturu dok se s vremena na vreme protresa šerpa.

U početku sipanja jagode će da izlaze na površinu sirupa, ali kasnije će ga upiti i potpapaće se u njemu.

Ohlađeno slatko se stavlja u frižider, ne pokriva se ni poklopcem ni folijom.

Sleećeg dana, pomoću rešetkaste kašike, jagode se vade iz sirupa i ređaju jedna do druge u suvu posudu.

Sirup koji je postao tečan se stavlja na ringlu i kuva se do željene gustine. Sklanja se sa vatre i nakon što se ohladi sipa se preko voća.

Ohladi se potpuno i ostavlja se 1-2 sata u frižideru, nakon čega se rasproeđuje u 2-3 tegle i čuva se u frižideru.

Ako želite duže da čuvate, raspoređuje se dok je još vruće u suve i vruće tegle.

Beleška: Budući da se slatko od jagoda čuva za duže vreme, nalila sam ga dok je bilo vruće u suve i vruće tegle, nakon čega sam ih okrenula da se vakuumiraju.

Ovaj, za izvedbu dug recept, daje čudesan rezultat. Dobija se baš slatko, a ne džem, prelepe boje jagoda, kakve su boje i same jagode. Voćke ostaju cele i čuvaju svoj oblik. Nakon što se slatko potpuno ohladi, prijatno se želira.

Ostalo mi je malo soka od jagoda, koje su bile potopljene u sok do limuna, koje sam skuvala sa malo šećere samo u sirup. Nalila sam ga u vruću suvu teglicu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: