Način pripreme
Rerna - 180 stepeni;
Posuda za pečenje prečnika oko 30-32 cm i visine 7 cm.
Brokoli se iskida na ružice, isplakne se i stavlja se u mrežu za kuvanje na pari. Kuva se oko 10-15 minuta, boja treba da bude tamno zelena. Sklanja se sa ringle. Ostavlja se sa strane.
Krompir se oljušti i iseče se na kriške oko 2-3 milimetra. Stavlja se u posudu sa hladnom vodom.
U posudi se mute jaja, pavlaka, dodaje se majčina dušica, muskatni oraščić, origano, 50 g istopljenog maslaca i plavi sir. Ručnim mikserom se pasira u glatku smesu. Ostavlja se sa strane.
Dve glavice luka se seku na kriške i karamelizuju se u tiganju sa 2-3 kašike ulja.
Krompir se poređa da zahvati i zidove posude za pečenje u jedan red, preklapajući se. Odozgo se posipa delom karamelizovanog luka. Posipa se i parčićima brokolija.
Preliva se delom smese od sira. Nastavlja se sa ređanjem preklopljenih krompira, ponovo brokoli i smesa od sira, tako dok se ne potroše sastojci. Odozgo se preliva ostatkom smese.
Poređaju se parčići preostalog maslaca.
Peče s na 180 stepeni dok krompir ne bude gotov.
Servira se vruće.