Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Zapečena jela»Zapečeno jelo sa svinjetinom i mladim krompirićima

Zapečeno jelo sa svinjetinom i mladim krompirićima

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Zapečeno jelo sa svinjetinom i mladim krompirićima5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Pripremate odvojeno, ali zapečete zajedno - prava kulinarska simbioza"

Potrebni sastojci

  • mladi krompirići - 1 kg
  • začin od povrća - 1 kašika
  • svinjsko meso - 500 g
  • uni sos - 1 kašika
  • kačkavalj - 150 g
  • preliv
  • maslac - 2 kašike
  • brašno - 2 kašike
  • sveže mleko - 200 ml
  • pavlaka za kuvanje - 200 ml
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • prezle - 3 kašike, za posipanje
  • kačkavalj - 50 g, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Operite krompir pod tekućom vodom grubim delom sunđera za pranje sudova. Postavite ih u šerpu sa blago posoljenom hladnom vodom i kuvajte deset minuta dok ne bude polu gotovo.

Isecite ohlađeni krompir na kocke i stavite u posudu za pečenje sa malo ulja, dodajte začin od povrća i promešajte pažljivo, propržite oko 3 minuta. Podelite krompir na dva jednaka dela, tako što prebacite polovinu u tanjir, a ostatak rasporedite ravnomerno po dnu posude za pečenje.

Odvojeno u tiganj s poklopcem stavite isečeno meso na male kocke i nalijte uni sos, kuvajte dok meso ne bude gotovo, dinstajući ga pod poklopcem.

Ravnomerno rasporedite meso preko krompira u posudi, odozgo pospite narendanim kačkavaljem i pokrijte drugom polovinom krompira.

U tiganju istopite maslac i dodajte brašno, pržite dok se ne dobije blaga braonkasta boja. Dodajte mleko u tankom mlazu i pavlaku uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.

Posolite i pospite biberom po ukusu, prelijte jelo sosom i pospite ravnomerno prezlama.

Stavite posudu za pečenje u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni i pecite 30 minuta, nakon toga izvadite posudu, pospite ostatkom kačkavalja i vratite posudu u rernu i ostavite u njoj dok se ne istopi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: