Način pripreme
Tiganj sa nelepljivim dnom.
Srednja temperatura ringle - od 9 stepeni na šestom.
Jaja se razbiju u posudu, dodaje se so i sveže mleven biber i viljuškom se umute.
Peršun se usitni, ili druga vrsta zelenih biljaka, i dodaju se jaja, ponovo se muti.
Maslac se topi na tiganju, čeka se da se zagreje i sipaju se jaja. Nakon nekoliko sekundi ona počinju da se stežu i špatulom se mešaju u kružnim pokretima, dok se rastresa i tiganj.
Posipa se i narendan sir i pažljivo se špatulom odvaja jedan krraj i savija se do polovine, a drugom rukom se udara u dršku tiganja da se odlepi omlet i savija se na unutra druga strana, ka sredini.
Naginje se tiganj i pažljivo se sipa omlet u zagrejan tanjir.
Ima mnogo načina za pripremu omleta i svaka zemlja ima svoj stil. Recept je u principu elementaran, ali ima tehnika za pripremu. Klasičan francuski omlet obično je bledo zlataste boje bez zapečenih mrlja odozgo i to ga čini finim i delikatnim i najvažnije je da iznutra ima nežnu i vlažnu strukturu.
Pravi se sa finijim zelenim začinima, kao što su peršun, estragon ili kuvano nežno ćureće meso. Po izboru može da se doda i malo narendanog tartufa.