Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Čokoladna torta sa sitnim sirom

Čokoladna torta sa sitnim sirom

Mina DimitrovaMina Dimitrova
Šef kuhinje
4571412k
Čokoladna torta sa sitnim sirom
Fotografije: Mina Dimitrova
6 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Vreme je za tortu, za čokoladnu tortu sa sitnim sirom"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • brašno - 220 g
  • maslac - 125 g
  • šećer - 80 g, kristal
  • kakao - 4 kašike, prirodan
  • žumanca - 2 komada
  • prašak za pecivo - 1/2 pakovanja
  • so - 1 prstohvat
  • nadev
  • mlečna čokolada - 200 g
  • sitan sir - 500 g, punomnasan, neslan
  • sveže mleko - 150 ml
  • šećer - 150 g, kristal
  • tečna pavlaka - 350 ml
  • želatin - 12 g
  • za glazuru
  • crna čokolada - 100 g
  • tečna pavlaka - 40 ml
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu se stavljaju žumanca, šećer, so, maslac i dobro se promeša. Postepeno se stavlja i prethodno prosejano brašno, prašak za pecivo i kakao. Zamesi se glatko testo. Pokriva se celofanom i ostavlja se 30 minuta u frižideru.

Podeli se na 3 dela. Uzima se prvi deo, razvija se u podmazan kalup za pečenje. Peče se 12-13 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Ostavlja se da se ohladi u kalupu i nakon toga se izvadi.

Tako se nastavlja i sa preostala dva dela testa.

Za nadev želatin se natopi u vodi. Čokolade se rastapaju na pari. Sitan sir se dobro umuti, dok se postepeno dodaje šećer i sveže mleko. Dodaje se i rastvoren želatin. Nakon toga se dodaje i istopljena čokolada. Pavlaka se muti mikserom i dodaje se u celu smesu.

U tanjir za tortu se stavlja prva kora, a preko nje - pola nadeva. Nakon toga se stavlja i druga kora i ostatak smese od nadeva. Torta se završava trećom korom.

Crna čokolada se rastapa na pari i dodaje se tečna pavlaka. Meša se dobro i preliva preko treće kore od torte.

Tako gotova torta se ostavlja u frižideru 24 sata da odstoji pre konzumacije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: